Política

Pànic pel setge a Kabul

Els talibans es planten a pocs quilòmetres de la capital afganesa i estrenyen el setge amb noves conquestes

El president afganès anuncia consultes amb líders locals i socis internacionals per posar fi a l’ofensiva

Els talibans ja estan assetjant la capital afganesa, després d’una imparable ofensiva que els ha dut a conquerir en només vuit dies més de la meitat de les capitals de província afganeses. Els insurgents han pres el control de gairebé tot el nord, l’oest i el sud de l’Afganistan i han aconseguit plantar-se a escassos quilòmetres de Kabul, la qual cosa ha desencadenat el pànic en part de la població de la capital, sobretot entre aquells amb vincles en països occidentals durant els vint anys de guerra a l’Afganistan.

I és que alguns combatents ja són a la perifèria. Un front es trobava al tancament d’aquesta edició a només onze quilòmetres del sud de la capital afganesa, en arribar al districte de Chahar Asyab, després d’haver conquerit la ciutat de Pol-e Alam, un enclavament molt estratègic de cara a l’assalt a la capital en els propers dies o setmanes. Un altre grup de combatents insurgents està acampat a tan sols cinquanta quilòmetres de Kabul, mentre que la cadena britànica BBC informava ahir que havien esclatat enfrontaments a Maidan Shar, capital provincial de Maidan Wardak, a quaranta quilòmetres de la capital afganesa.

Atesa la gravetat de la situació, el president afganès, Ashraf Ghani, en un missatge gravat i televisat a la nació, va assegurar que està mantenint “consultes” amb líders locals i socis internacionals per trobar una ràpida solució política que garanteixi “la pau i l’estabilitat”. En el seu discurs a la nació, el president afganès va assenyalar com a “màxima prioritat” en aquests moments remobilitzar les forces armades afganeses. “He iniciat consultes, que avancen ràpidament, en el govern amb líders polítics, socis internacionals, per trobar una solució política que aporti pau i estabilitat al poble afganès”, va dir Ghani. “Atesa la situació actual, la remobilització de les forces de seguretat és la nostra màxima prioritat i s’estan prenent les mesures necessàries per a aquest propòsit”, va dir Ghani. Les paraules de Ghani arriben després que aquesta setmana el president de l’Alt Consell per a la Reconciliació Nacional de l’Afganistan, Abdullah Abdullah, s’hagués reunit a Doha amb delegacions internacionals a la recerca d’una sortida dialogada al conflicte.

Ni una paraula

Durant aquestes trobades, la delegació del govern afganès va arribar a proposar suposadament compartir el poder del país amb els talibans, una proposta que ells van negar haver rebut. Els talibans han posat com a condició innegociable que Ghani dimiteixi de totes les seves funcions per intentar negociar qualsevol acord de pau i frenar l’ofensiva. Però, en el seu missatge te a la nació, el president afganès no va fer cap al·lusió a una possible renúncia.

Més capitals a la llista

Mentre s’emetia el discurs de Ghani, els talibans feien pública la conquesta de la seva vintena capital de província, Asadabad, capital de la regió oriental de Kunar, i després en vindrien tres més. La conquesta es va produir després que la “caserna general d’intel·ligència i tots els seus annexos” quedessin sota control dels insurgents. Latif Fazli, un membre del Consell Provincial de Kunar, va confirmar la captura d’Asadabad i l’alliberament de tots els presos del penal provincial. Després de la caiguda d’Asadabad, els funcionaris i les forces de seguretat afganeses van ser evacuats cap a la ciutat de Jalalabad, capital de la veïna Nangarhar, una de les poques províncies que encara es troben en mans de les autoritats afganeses.

“No sé quin és l’escenari després de l’evacuació de la ciutat, però els funcionaris van abandonar la capital sense combatre els talibans ni oferir resistència”, va destacar Fazli.

La caiguda d’Asadabad es va produir poc després que els talibans conquerissin la capital regional de Paktika, Sharana.

Cau Mazar-e Sharif

Sharana també va ser entregada als insurgents sense disparar ni una bala. On sí que hi va haver combats va ser a Mazar-e Sharif, capital de Balkh. És la segona província més gran de l’Afganistan i la seva capital, la quarta ciutat. La caiguda de Mazar-e Sharif és un cop molt fort per al govern de Ghani, ja que és un dels pulmons comercials del país.

Destrucció de documents

Tot i la rapidesa de l’ofensiva talibana, els Estats Units no consideren que Kabul s’enfronti a una “amenaça imminent”. “Actualment, Kabul no està sota amenaça imminent”, va dir divendres el portaveu del Pentàgon, John Kirby als periodistes en admetre que els insurgents estan intentant aïllar la capital. Tot i això, el govern nord-americà ha accelerat els plans d’evacuació de l’ambaixada nord-americana. Avui acabaran d’arribar a la capital les tropes que participaran en l’operació i divendres a la nit l’administració de Biden va donar ordres de començar a destruir el material considerat confidencial, que inclou articles en què es troba la imatge dels Estats Units, el logotip de l’ambaixada i altres símbols de les agències nord-americanes. Un portaveu del Departament d’Estat nord-americà en una entrevista a The Hill va descriure la destrucció de documents a l’ambaixada com un procediment operatiu estàndard quan es redueix la plantilla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Dolors Montserrat repetirà com a cap de llista del PP a les europees

barcelona
estats units

Les protestes universitàries contra la guerra a Gaza sumen 2.000 detinguts

barcelona
àfrica

Tropes russes entren en una base que acull soldats nord-americans a Níger

barcelona
política

Illa remarca ara que descarta un acord amb Junts

barcelona
estat espanyol

L’ONU demana mesures contra les lleis revisionistes de PP i Vox

barcelona
regne unit

Cop dels laboristes a Sunak

barcelona
guerra a gaza

Turquia talla totes les relacions comercials amb Israel

barcelona
Àlex Neira
Alcalde de Sant Andreu de Llavaneres (PSC)

“Venia de fer de policia amb molts quilòmetres de carrer”

Sant Andreu de Llavaneres
12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat