Política

Els talibans es fan forts al nord de l’Afganistan

Les forces governamentals es rendeixen a Kunduz mentre resisteixen l’avanç dels insurgents cap a l’estratègica ciutat de Mazar-e Sharif

Biden no lamenta la retirada i insta les autoritats afganeses a “unir-se” i “lluitar” pel seu país

Els talibans avancen imparables en la seva ofensiva per controlar l’Afganistan després de la retirada de les tropes occidentals. Els insurgents islamistes van capturar ahir Faizabad, la novena capital regional en caure a les seves mans en menys d’una setmana, mentre el govern afganès continua encadenant derrotes.

La caiguda de Faizabad acosta el domini dels talibans sobre tot el nord del país. Prop d’allà, a Kunduz, centenars de soldats es van entregar als milicians a l’aeroport de la ciutat, mentre que el president afganès, Ashraf Ghani, volava ahir cap a Mazar-e Sharif, també al nord, on les forces governamentals combaten el setge dels rebels.

Ghani es va reunir a Mazar-e Sharif amb el senyor de la guerra uzbek Abdul Raixid Dostum i el líder tadjik Atta Mohammad Noor per debatre la defensa de la ciutat. Dostum, un veterà comandant, va desafiar la guerrilla: “Han vingut al nord moltes vegades, però sempre hi han quedat atrapats.”

Durant molts anys, Ghani va intentar evitar els senyors de la guerra, en un intent de reforçar el govern i l’exèrcit afganesos, però ara s’hi veu forçat a negociar per l’ofensiva talibana, destaca la BBC.

Si caigués Mazar-e Sharif, tradicional bastió antitalibà situat prop de les fronteres amb l’Uzbekistan i el Tadjikistan, el govern perdria el domini total del nord de l’Afganistan. Els islamistes controlen actualment 9 de les 34 capitals de província. Tres les van capturar en només 24 hores.

Mentrestant, des de Washington, el president Joe Biden va assegurar ahir que no es penedeix de la retirada de les tropes de l’Afganistan després de vint anys, i va instar els líders afganesos a unir-se per “lluitar per la seva nació”. El mandatari demòcrata va insistir que els EUA mantenen el compromís amb les autoritats de Kabul de prestar suport aeri, pagar els salaris de l’exèrcit i subministrar equipament i aliments a les forces governamentals.

Tot i l’ajuda per frenar l’avanç dels talibans, el diari The Washington Post assegurava ahir que la capital afganesa, Kabul, podria caure d’aquí a 90 dies, segons càlculs basats en estimacions dels nord-americans. A més del nord, els combats entre els insurgents i les forces governamentals es lliuren en altres parts del país.

Repatriacions de la UE

Amb la situació d’inseguretat sobre el terreny, el govern afganès va demanar a la Comissió Europea la suspensió, durant tres mesos, de les repatriacions forçoses de refugiats que no han obtingut l’asil. Alemanya i els Països Baixos, contraris a aturar les deportacions, van canviar de parer ahir i van deixar en suspens temporalment les expulsions.

LES XIFRES

9
capitals de província,
de les 34 que té l’Afganistan, ja les controlen els talibans després de l’ofensiva dels darrers dies.
90
dies
tardaria a caure Kabul en mans dels insurgents islamistes, segons el diari ‘The Washington Post’.

Creix el nombre de desplaçats

Redacció

Kabul comença a convertir-se en un campament a cel obert per a les desenes de milers d’afganesos que s’instal·len en parcs i descampats fugint de l’ofensiva dels talibans. La majoria de les famílies, que reclamen ajuda humanitària urgent, provenen de les capitals de les províncies septentrionals.

D’acord amb les estimacions del govern afganès, la guerra en curs ha obligat a marxar de casa seva en els darrers dos mesos més de 420.000 persones de 25 de les 34 províncies. La majoria provenen de les províncies de Kandahar, Helmand, Jawzjan, Sar-e-Pol, Samangan, Kunduz i Takhar. “Utilitzarem edificis governamentals buits per instal·lar aquestes famílies”, va declarar ahir el ministre de Gestió de Desastres.

La violència que pateixen moltes zones del país a causa de l’ofensiva de la insurgència islamista i els bombardejos a càrrec de les forces aèries afganeses provoca cada vegada més víctimes entre la població civil, segons denuncia el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR).

Entre els territoris capturats pels talibans, també han sorgit testimonis de com els extremistes forcen les dones a tornar a vestir el burca o vel integral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona