Política

Itàlia

“Votar no hauria de ser una marató burocràtica”

El sistema de correus italià, però, no és conegut per la seva eficiència

Votar, per als catalans que viuen a fora, no és mai senzill. I Itàlia no és cap excepció. Ho sap bé Lluís Cabassés, veterà periodista que viu a Alba, al Piemont, des de fa ja dècades. “Hi ha hagut anys que ha estat una autèntica odissea. En les últimes eleccions espanyoles les paperetes van arribar l’endemà de la jornada electoral”, explica. Cabassés fa temps que denuncia la injusta situació del vot exterior: haver de demanar el vot i pregar perquè arribi a temps. En ocasió de les eleccions al Parlament del 2017 va escriure fins i tot una carta a La Stampa per fer saber com n’és de difícil –i a vegades, impossible– exercir el dret de vot.

“Sempre estàs patint per si les paperetes arriben a temps o no. Aquest cop per sort han arribat amb prou antelació”, assegura Mireia Cuyàs, que viu a Agrate Brianza, a la Llombardia i que, per prudència per la Covid-19, com molts altres catalans ha preferit votar per correu.

El sistema de correus italià, però, no és conegut per la seva eficiència. Així, la Dolors, de Reggio Emilia, i la Joana, de Parma, malgrat haver fer tots els tràmits respectant el termini s’han trobat que el seu vot no ha arribat a temps. “Vaig fer la sol·licitud el 7 de gener i em va arribar el 5 de febrer”, explica l’Helena, que viu a Rovereto, a la província de Trento. Ha tingut sort i el seu vot sí que ha arribat –pels pèls– al consolat de Milà. D’altres, escarmentats i decebuts d’haver-ho intentat sense èxit en el passat, enguany ni tan sols han demanat el vot. És el cas de l’Anna, que viu al Vènet. “Votar hauria de ser un dret, no pas una marató burocràtica”, recalca.

En les eleccions al Parlament de l’any 2015, a Roma en va passar una de grossa. El sobre per enviar el vot que, juntament amb les paperetes, va enviar l’autoritat electoral tenia impresa una adreça inexistent –una barreja entre les del consolat de Milà i el de Roma–. Alguns vots van anar a parar a un hospital, i el consolat de Roma va dir que aquells els havia anat a recollir. No se sabrà mai quants se’n van arribar a perdre. És el descontrol de l’obsolet sistema del vot exterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia