Política

De la teoria política a la realitat local

Reflexió de la CUP sobre els límits de l’acció de govern

Destaquen la suma de més independentistes per polítiques socials

És la visió que tenen els millennials del procés? La generació nascuda els anys noranta i que ocupa càrrecs en els ajuntaments gironins, com és el cas de Mercè Amich, regidora d’Igualtat i Gent Gran en el govern municipal de la CUP a Celrà, va reflexionar sobre els “límits” de l’acció política en el municipalisme durant la presentació, dimarts al vespre a la llibreria 22, del llibre col·lectiu Després del procés, què? (Pagès Editors), una reflexió generacional sobre l’independentisme, però també de l’activisme i militància, per part d’una sèrie de joves que han viscut de ple el context polític del postpujolisme, l’auge del procés i la crisi econòmica.

La politòloga i regidora Mercè Amich va posar de manifest la realitat de la política local, més enllà de la teoria, destacant els límits competencials que topen amb “les polítiques socials i transformadores” alhora de gestionar “el dia a dia” d’un ajuntament. “És el que voldríem fer amb el que ens deixen fer”, va explicitar-ho Amich. El regidor de la CUP a Girona Lluc Salellas va reblar-ho amb un altre exemple: “Proposes una acció i l’equip de govern hi pot estar d’acord però et recorda que el secretari o l’interventor, amb la llei, no ho deixarà fer.”

Mercè Amich i Mar Camps, també regidora de la CUP a Celrà, són autores del capítol La primera trinxera; municipalisme i república del llibre, en el qual es vincula l’acció municipal amb l’acció republicana. En aquest sentit, Mercè Amich va valorar les iniciatives de mobilització ciutadana, organitzant en molts municipis CDR i seccions de l’ANC. O la implicació directe dels alcaldes en les mobilitzacions massives després de l’1 d’octubre. En aquest punt, Lluc Salellas es va demanar per la funció de l’ Associació de Municipis per la Independència (AMI): “Hauria de servir per coordinar iniciatives, dinàmiques de trencament amb l’statu quo actual i no només per proposar mocions en temes antirepressius.” En relació amb la suma de més independentistes en el context actual del procés, la regidora Mercè Amich considera que s’ha produït “governant les esquerres independentistes” a partir de les polítiques socials. La generació millenial de la política gironina va glossar també la feina feta per la generació anterior; l’historiador i coordinador del llibre, Jordi Vives, va posar èmfasi en la tasca feta per la universitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]