Política

Acord pressupostari entre Brussel·les i Itàlia

La CE accepta els comptes revisats del govern de Conte

Diu que la solució no és “la ideal”, però la revisió a la baixa del dèficit evita la imposició de sancions a Roma

Treva pressupostària entre Brussel·les i Itàlia. La Comissió Europea (CE) va acceptar ahir els comptes revisats per al 2019 del govern italià, que ha rebaixat la seva previsió de dèficit d’un 2,4% a un 2,04%. D’aquesta manera l’executiu del primer ministre italià, Giuseppe Conte, evita les sancions. A finals de novembre, la CE va rebutjar la primera proposta de pressupost italià perquè preveia un dèficit d’un 2,4%. Brussel·les assegura ara que “si el Parlament italià” ratifica els canvis pressupostaris, recomanarà que no s’obri el procediment per dèficit excessiu contra Itàlia.

El vicepresident de la CE, Valdis Dombrovskis, va reconèixer ahir que el pacte amb Roma no és “ideal” però “evita” obrir procés sancionador contra el govern euroescèptic de coalició entre el Moviment Cinc Estrelles (M5E) de Luigi di Maio i la Lliga de Matteo Salvini. “És la victòria del diàleg polític”, va dir per la seva banda el comissari d’Economia, Pierre Moscovici, que va destacar que Brussel·les estarà “vigilant”, la qual cosa no equival, va subratllar, a ser “suspicaç”. Els darrers comptes de Conte preveien arribar a un dèficit d’un 2,4% del PIB, molt lluny de l’objectiu del 0,8% dels seus antecessors. Això, combinat amb el deute, que està disparat a un 131% del PIB, preocupava a Brussel·les. De fet, els tractats europeus assenyalen que els estats membres haurien de tenir un deute d’aproximadament un 60% del producte interior brut (PIB), una xifra de la qual molts estan lluny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia