Política

Sánchez intervé en la crisi migratòria al Mediterrani

Ofereix el port de València al vaixell ‘Aquarius’, vetat a Itàlia i Malta, per desembarcar els més de 600 rescatats que porta a bord

El president Torra proposa l’acollida dels immigrants a Catalunya

En un gest inesperat, Pedro Sánchez va donar instruccions ahir perquè el port de València aculli l’Aquarius, el vaixell amb 629 immigrants a bord al qual les autoritats italianes i malteses han negat l’accés. A la nau, de l’ONG francesa SOS Méditerranée i Metges Sense Fronteres (MSF) i que va passar la nit de diumenge a dilluns amb els motors apagats a 35 milles d’Itàlia i 27 de Malta, hi ha 123 menors no acompanyats –onze dels quals, nens petits– i set embarassades. Tots van ser rescatats al Mediterrani però, fins ahir, no van rebre autorització per atracar a cap port.

“És la nostra obligació ajudar a evitar una catàstrofe humanitària i oferir un port segur a aquestes persones, complint així amb les obligacions del dret internacional”, afirmava el govern espanyol, després que els alcaldes de Barcelona i València, Ada Colau i Joan Ribó, haguessin ofert els respectius ports per acollir el vaixell. Per la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, va oferir la possibilitat que Catalunya aculli els més de 600 immigrants del vaixell. També el lehendakari Urkullu va anunciar la disposició d’Euskadi a acollir un 10% del passatge. Amb tot, ahir MSF posava en dubte el nou destí afirmant que “un viatge de tres dies a València en un vaixell que supera la seva capacitat màxima és insegur”.

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, va agrair a les autoritats espanyoles el “gest de solidaritat” que –hi va afegir– “havíem demanat a la UE per a aquesta emergència”. El seu ministre d’Interior i líder de la ultradretana i xenòfoba Lliga, Matteo Salvini, es felicitava per la decisió de Pedro Sánchez. “Victòria. 629 immigrants a bord del vaixell Aquarius rumb a Espanya. Primer objectiu acomplert”, va escriure a les xarxes socials. Segons Salvini, el fet d’haver “alçat la veu” i haver denegat l’accés del vaixell als ports italians ha tingut recompensa. El ministre havia justificat el tancament dels ports de la península i les illes dient que Itàlia “no es pot transformar en un enorme camp de refugiats. Itàlia ha deixat d’acotar el cap i d’obeir”, hi va afegir. Ahir va advertir que, davant de futures situacions com la de l’Aquarius, Roma mantindrà “la mateixa actitud”.

Elogis internacionals

La decisió de Pedro Sánchez va ser aplaudida per l’ONU, el Consell d’Europa i també per Brussel·les. El comissari europeu d’Immigració, el grec Dimitris Avramopoulos, va qualificar el gest del govern espanyol de “solidaritat real posada en pràctica, tant cap a aquestes persones desesperades i vulnerables com cap a la resta d’estats membres”. També el president del grup socialdemòcrata al Parlament Europeu, Udo Bullmann, va elogiar “un acte de gran humanitat i solidaritat”. “Així és com hauria de ser Europa”, va dir Bullmann, que va aprofitar per denunciar que el nou govern italià, format pels antisistema del M5E i la Lliga, “ha mostrat la seva autèntica cara”. La portaveu del grup dels Verds a l’eurocambra, Ska Keller, va afirmar que el govern de Sánchez “està marcant la diferència”.

Aquesta situació, per al grup dels Verds, “demostra que tots els estats membres de la UE han d’asseure’s urgentment per buscar una solució justa i humana” a l’actual sistema d’acollida. El cas de l’Aquarius, però, no és l’única emergència immediata. Uns 790 immigrants més, rescatats també la nit de diumenge a dilluns per vaixells militars i mercants davant de les costes de Líbia, esperen també un lloc on desembarcar.

LA XIFRA

790
immigrants
més rescatats davant de Líbia, a part dels 629 de l’‘Aquarius’, busquen un port per desembarcar.

LES FRASES

Victòria [...] l’‘Aquarius’ rumb a Espanya. Primer objectiu acomplert
Matteo Salvini
MINISTRE D’INTERIOR ITALIÀ
És la nostra obligació ajudar a evitar una catàstrofe humanitària
Govern espanyol
COMUNICAT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.