Terrassa també vol decidir

Un grup de terrassencs convoca per aquest dissabte una trobada per buscar el suport per fer una consulta sobiranista

«Esteu d'acord que la nació catalana esdevingui un estat de dret, independent, democràtic i social, en el si de la unió europea?» Aquesta pregunta, que ja s'ha fet i s'ha respost en més de 160 municipis de Catalunya, es plantejarà també a Terrassa. El grup impulsor de la iniciativa va sortir de manera espontània i va començar a treballar després de detectar que a la ciutat hi havia ganes per dur a terme aquesta consulta. Després de diverses reunions, aquests ciutadans conclouen que val la pena activar el procés a Terrassa.

El primer pas per començar amb l'organització és comprovar el suport que s'obtindrà. Per això el primer que va fer el grup impulsor de Terrassa Decideix és fer arribar a les entitats de la ciutat mitjançant carta i correu electrònic aquesta proposta perquè la traslladin als seus membres. També s'ha convocat tots els terrassencs de manera individual a una reunió que tindrà lloc dissabte que ve, a les deu del matí, al centre cívic Maria Aurèlia Capmany. Es demana als interessats que confirmin la seva assistència a [email protected]. L'ordre del dia de la reunió tindrà cinc punts. Després de les acreditacions, es presentarà la iniciativa a Terrassa amb l'objectiu de constituir-la com a plataforma. En el tercer punt es tractarà de quines implicacions tindrà la consulta. Els organitzadors explicaran com s'ha dut a terme el referèndum en altres municipis i quins consells dóna la coordinadora. Aleshores s'obrirà un torn de paraules, i en darrer lloc, es proposarà l'organització del pla de treball amb una planificació per engegar el procés si la resposta ciutadana és positiva.

El grup impulsor de Terrassa Decideix es mostra de moment molt prudent sobre el desenvolupament de la proposta. «No ens posarem a fer una cosa que veiem que no té una coherència i una solidesa», van assenyalar. Tot i això, van destacar que tenen «la il·lusió» que el referèndum sobiranista es podrà tirar endavant.

La data per fer la consulta és, ara per ara, una incògnita. Es treballa amb la idea del 25 d'abril. Però aquest dia els deixaria poc marge per gestionar el treball ingent que suposa l'organització d'un referèndum. Si més no, s'ha calculat que per Terrassa es necessitarien 1.400 voluntaris. De totes maneres, el grup impulsor de Terrassa Decideix confia que en els propers mesos sorgiran altres dates després de l'abril per convocar altres consultes.

El paper de l'Ajuntament

Davant d'aquesta consulta, l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro (PSC), sempre s'hi ha definit en contra al·legant que ara cal concentrar els esforços en mesures per afrontar la crisi. En canvi, ERC i CiU han anunciat que donarien suport a una proposta sortida de la societat civil. Els organitzadors tenen clar que caldrà parlar amb l'Ajuntament. «Tot el que sigui sumar seria fantàstic i s'intentarà», van subratllar. I d'espais a la ciutat per celebrar-hi la consultat, «n'hi ha molts».

Es constitueix Viladecavalls Decideix

M.A.L

La plataforma cívica Viladecavalls Decideix es va constituir el 10 de febrer en la seva tercera reunió. L'entitat, que té més de setanta persones adherides, ha fixat el proper 25 d'abril com a data per a la celebració la consulta sobre la independència de Catalunya. Viladecavalls Decideix vol que la consulta serveixi per «expressar el sentiment de tots els veïns de Viladecavalls respecte del futur de la nació catalana».

El projecte de constitució de la plataforma Viladecavalls Decideix va començar el 23 de desembre passat, quan una cinquantena de persones es van reunir als baixos de la biblioteca per escoltar l'experiència dels organitzadors de la consulta a Ullastrell. El grup motor, que es reuneix cada setmana, ha prioritzat en primer lloc la divulgació de la consulta i ja ha comunicat l'existència de la plataforma a totes les associacions, entitats i partits polítics a través d'una carta. També s'ha dissenyat un web. El portaveu de Viladecavalls Decideix, Quico Viñas, va indicar que les dificultats que tindran serà «arribar a tothom, perquè és molt dispers». Per això es concentrarà al nucli urbà i es fomentarà el vot anticipat. Viñas va destacar el suport de l'Ajuntament i va indicar que es basaran en l'experiència d'altres municipis on ja s'ha fet la consulta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.