Política

Rajoy repta Iglesias a dir si creu en la “sobirania nacional” d’Espanya

El president del govern espanyol demana al líder de Podem que aclareixi en què consisteix “la plurinacionalitat”

Assegura que el dret a decidir és “una fal·làcia”

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha carregat contra el model territorial que el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha defensat en el seu discurs a la moció de censura.

En el seu torn de rèplica, el cap de l’executiu s’ha mostrat “preocupat” per “la reformulació del model territorial” que planteja el partit morat i ha instat Iglesias a “aclarir i aclarir a la resta què pensa sobre aquesta qüestió”.

En aquest sentit, li ha preguntat si “creu en la unitat d’Espanya” i “si defensa la sobirania nacional” o “pensa que s’ha de suprimir”.

També li ha demanat que expliqui “en què consisteix la plurinacionalitat, quins canvis implica i quantes nacions hi caben en aquesta realitat”.

Rajoy, que ha criticat la –segons ell– “ambigüitat calculada” d’Iglesias sobre aquesta qüestió, ha posat en dubte que existeixi un dret a decidir “inherent i indiscutible” perquè no l’ha vist mai “recollit a cap sistema democràtic del món” ni al dret internacional.

Segons ell, l’expressió “dret a decidir” pot “sonar bé” però “és una fal·làcia” que en realitat fa referència a un “referèndum d’autodeterminació, és a dir de secessió d’una part d’Espanya”. “Quan es parla de sobirania i per tant d’un dels drets bàsics del poble espanyol no convé amagar-se amb eufemismes”, ha advertit.

Al seu parer, “el que es vol decidir és que una part d’Espanya se separi de la resta i que aquesta decisió l’adopti una part dels espanyol”. “La decisió de secessió d’Espanya no la pot prendre només una part dels espanyols”, s’ha respost.

Rajoy ha reiterat que “ningú pot pretendre” que accepti un projecte que, en la seva opinió, “la majoria d’espanyols no vol”. “Com a president no autoritzaré res que suposi trencar la democràcia i les seves lleis”, ha sentenciat. “Això es el que s’espera de qualsevol candidat que presumeixi de voler ser president del govern”, ha assegurat.

El cap de l’executiu espanyol ha insistit que si algú vol modificar la Constitució “ho pot fer a través d’aquesta cambra”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]