PSC i ICV busquen un pacte amb ERC per bloquejar la vegueria del Penedès

El reconeixement com a àrea funcional de planificació supera el seu primer tràmit al Parlament

Els socis de govern i els grups de l'oposició van permetre ahir conjuntament l'entrada a tràmit de la proposició de llei per reconèixer el Penedès com la vuitena àrea funcional de planificació territorial. A canvi, segons van assegurar fonts dels grups del govern a El Punt, ERC hauria acordat amb el PSC i ICV-EUiA una sèrie d'esmenes a la llei per renunciar de moment a la vegueria. Els republicans, però, ho negaven ahir «rotundament». Fonts d'ERC van assegurar que «el PSC ja ha posat sobre la taula moltes vegades» aquesta esmena contra la vegueria del Penedès, però no han aconseguit «cap compromís ferm» dels republicans.

El document d'esmenes a la futura llei, que ICV i el PSC volen pactar amb ERC, preveu, entre altres coses, deixar sense efecte en l'àmbit del Penedès la disposició que li permetria actuar com a vegueria «mentre no es legisli la divisió territorial de Catalunya». La polèmica esmena número 4 preveu que «als efectes del Penedès no és d'aplicació allò que s'estableix a la disposició transitòria segona de la llei» i, concretament, aquesta disposició de la norma del 1995 deia que «mentre no es legisli sobre la divisió de Catalunya en regions [ara vegueries] la Generalitat ha de tenir en compte els àmbits funcionals territorials» que, segons les mateixes fonts, «farien les funcions de les vegueries». Això, que sí és aplicable als set àmbits funcionals ja coneguts, deixaria fora explícitament el del Penedès.

ERC reivindica que el seu objectiu és aconseguir l'àmbit funcional propi dins d'aquesta legislatura, que precisament ahir va tirar endavant després que el PSC retirés l'esmena a la petició de CiU i el PP per iniciar el tràmit. I, a més, els republicans afirmen que seguiran apostant per aconseguir la vegueria als propers quatre anys. Al contrari del que diuen els socis, asseguren que no només no abandonen l'objectiu sinó que els dirigents republicans del Penedès duran a la reunió de l'executiva del partit de dilluns una proposta per defensar vuit vegueries, inclosa la del Penedès.

A la llei, set vegueries

Aquesta actitud, però, contrasta amb l'avantprojecte de llei del conseller de Governació, Jordi Ausàs (ERC), que estableix exactament set vegueries, malgrat que el conseller es va comprometre amb representants de la plataforma per la vegueria del Penedès que aquesta llei no inclouria cap xifra a l'hora de fer referència a la nova divisió territorial. La comissió de govern local de Catalunya va acordar informar favorablement de la nova organització veguerial perquè segueixi la seva tramitació com a projecte de llei de govern –a principis de gener– i la seva posterior tramesa al Parlament. L'acord assegura que «el consens polític perquè Catalunya s'organitzi en set vegueries està confirmat».

DEBAT PARLAMENTARI

ROBERTO LABANDERA
DIPUTAT DEL PSC
«Avui hi ha la paradoxa que un diputat de CiU reclama més planejament. Llàstima que durant 23 anys no existís tanta reivindicació penedesenca»
JOAN RAVENTÓS
DIPUTAT DE CIU
«El Penedès necessita una vegueria pròpia. Ja n'hi ha prou d'incompliments i maniobres d'obstrucció. És l'hora dels polítics. No s'escapoleixin.
MIQUEL CARRILLO
diputat d'ERC
«Quan el govern vulgui, probablement a la pròxima legislatura, podrà afegir la vegueria. La política necessita temps»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Blinken defensa l’alto el foc davant Netanyahu per a “calmar” la frontera libanesa

barcelona
estat francès

Marine Le Pen anuncia a Bardella com a candidat a primer ministre de França

barcelona
POLÍTICA

El PSC considera que el pacte independentista per nomenar Rull és una “minoria de bloqueig”

barcelona
política

Rull emplaça a obrir “la legislatura del català” i l’ensenyament

barcelona
guerra a gaza

L'NBC diu que els EUA es plantegen negociar un acord bilateral amb Hamàs

barcelona
guerra a europa

Finlàndia denuncia una presumpta violació del seu espai aeri

barcelona

Un pont nou, una zona verda i 370 habitatges entre el Mas Xirgu i el nou Trueta

GIRONA
iran

Cinc conservadors i un reformista, candidats en les presidencials iranianes

barcelona
guerra a europa

Bombarders russos sobrevolen pel Bàltic i els mars de Barentsz i Noruega

barcelona