Política

EDUARD SÀNCHEZ

ALCALDE DE CALDERS (CIU)

“L'ACA ha promès que farà la depuradora”

“Gràcies a la gestió econòmica, que ve del mandat anterior, hem reduït l'endeutament, que estava per sobre del 100%, i 5 anys després es troba al 50%”

“Quan es faci la nova depuradora de Moià tindrem molta cosa resolta”

Quins projectes que es tiraran endavant?
El projecte més significatiu a nivell econòmic és fer una via de comunicació per a vianants que uneixi la Guàrdia amb el nucli antic de Calders. Això ens permetrà connectar amb seguretat les dues zones. Està pressupostat en 130.000 euros. També millorarem la zona esportiva de la Guàrdia. A partir de Sant Joan tindrem una pista de pàdel i un camp de futbol de gespa artificial per a infants. A més, hi ha la recollida porta a porta de la brossa per millorar el reciclatge i la construcció de la depuradora d'aigües residuals. Això no ho fa el consistori, però hem insistit que es faci; fa molt temps que ho demanem i l'ACA s'ha compromès a fer-la a finals d'aquest any o a inicis del 2018.
Van rebre la cessió del castell fa un any. En quin moment es troba la seva recuperació?
Hem aprovat la primera fase, que és la més complicada, per consolidar la torre i la muralla. És indispensable per poder continuar, ja que està en mal estat i és insegur. Després vindrà la recuperació del conjunt.
Quan ha d'estar totalment recuperat?
La primera fase esperem fer-la el mes de maig. La resta com que s'anirà fent per fases és una mica difícil fer-ne una previsió.
Com es finança?
El pressupost que s'ha elaborat preveu subvencions de la Generalitat i la Diputació.
Són bones, les finances de l'Ajuntament?
Gràcies a la gestió econòmica que ve del mandat anterior hem reduït l'endeutament, que estava per sobre del 100%, i ara, cinc anys després, es troba al 50%. Venim d'un endeutament important. I ara la situació està sanejada. És un mèrit heretat que jo he continuat. En el mandat anterior tots els esforços es van destinar a reduir deute i ara podem fer més coses. Seguim amb la contenció, però sense la pressió de no tenir recursos.
Escalfaran amb biomassa l'escola i la llar d'infants. L'objectiu és que sigui així amb tots els edificis municipals.
De fet edificis principals ja funcionen amb biomassa, ara hem demanat a la Diputació subvenció per a l'escola i la llar d'infants que són els que quedaven encara funcionant amb gasoil.
Com està la situació de la contaminació al riu Calders?
Tenim un estudi de l'ACA que diagnostica que les problemàtiques són dues: la insuficiència de la depuradora de Moià i els abocaments de purins. Pel que fa als purins, sembla que això s'ha parat. Qui ho feia deu estar assabentat que ho estem vigilant. A part, tenim el compromís real de l'ACA que a finals d'any o principis del 2018 es farà la depuradora, i amb això tindrem molta cosa resolta.
Ha sorgit un moviment ciutadà per defensar el riu. Què en pensa?
Tot el que sigui vetllar per la millora del sistema d'aigua natural es essencial i benvingut. És bo que la població estigui sensibilitzada i pressioni les administracions.
Com està actualment la situació del polèmic circuit de motos?
Fa molt de temps que no hi ha cap moviment ni a favor ni en contra. És un circuit molt petit. Vam limitar l'activitat a dissabte i diumenge 4 hores. Hi van relativament poques motos i no ens arriben problemes.
Com valora la comarca del Moinès des que es va crear?
El fet que siguem comarca el considerem positiu. Però el desplegament està sent complexe i hi ha insatisfacció en alguns temes per lo lent que va. Però crear una administració és feixuc. Amb dificultats anem solucionant els problemes. Necessitem dos anys més. Crec que el proper mandat hauria d'estar rodant. Ara estem en fase de construcció.
Quin ha de ser el paper dels ajuntaments en el procés d'independència de Catalunya?
Entenc que hem de ser l'últim bastió de defensa en el sentim que hem de ser el reducte de càrrecs electes legalment constituïts que defensin fins on sigui possible la realització del referèndum i la seva execució. Si el Parlament o el Govern tenen problemes des de l'Assemblea d'Electes que s'ha creat s'ha de poder tirar endavant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]