Política

Tribunals

Anticorrupció retira els dos fiscals del cas 3%, i el jutge del Vendrell pot derivar-lo

La fiscalia afirma que el motiu és que estan adscrits a Madrid, no a Catalunya, tot i la divisió amb el seu cap

La causa contra CDC podria anar a un jutjat de Barcelona

Els fiscals Fernando Bermejo i José Grinda han estat apartats de la investigació que lideraven des del 2015 sobre el suposat finançament il·legal de l'extinta Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), l'anomenat cas del 3%, i que manté obert el jutjat d'instrucció 1 del Vendrell, on van anar ahir per acomiadar-se. Fonts de la fiscalia general de l'Estat van aclarir ahir que aquest relleu és degut al fet que tots dos estan adscrits a la central de la fiscalia contra la corrupció i la criminalitat organitzada, a Madrid, i que el cas l'assumiran dos fiscals anticorrupció de la delegació de Catalunya, Fernando Maldonado i Teresa Duerto. I és que Bermejo i Grinda no han estat desautoritzats per continuar portant altres acusacions complexes i en mans de l'Audiencia Nacional, com ara l'herència de la família Pujol o contra empresaris russos. Fonts properes als dos fiscals, però, atribueixen aquesta mitja purga a les seves desavinences amb el fiscal en cap d'anticorrupció, Manuel Moix, ara esquitxat per haver afavorit el PP. Moix, que va assumir el càrrec el 22 de febrer passat, havia decidit feia almenys dues setmanes que els dos funcionaris deixessin el cas del 3% per qüestions territorials, segons ells mateixos havien explicat a alguns advocats. Bermejo i Grinda han estat criticats per les seves investigacions al límit de la llei en ordenar detencions, que després el jutge no avalava, com per exemple les darreres que van demanar el febrer passat, com ara la de l'extresorer de Convergència Andreu Viloca, ja detingut i empresonat l'octubre del 2015, i la de l'exregidor de CiU a Barcelona Antoni Vives. També van fer escorcollar dos cops la seu de CDC, en moments clau l'agost i l'octubre del 2015.

Informe de Gordó

Actualment, Bermejo i Grinda estaven redactant un nou informe per demanar per segona vegada la imputació del diputat de Junts pel Sí i exconseller Germà Gordó, en assegurar que ell feia de mediador entre les empreses que obtenien obra pública a canvi de pagar el 3% a CDC a través de donacions a les seves fundacions, CatDem i Fòrum Barcelona. El gener passat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya no va veure prou indicis per investigar Gordó.

Amb la marxa de Bermejo i Grinda, el jutge del Vendrell, José Bosch Mitjavila, pot desencallar ara si envia la causa del 3% a un jutjat de Barcelona, ja que la seu de CDC és allà, o a l'Audiencia Nacional, com podria passar en la peça d'Effial, ja que hi ha distints ajuntaments implicats. I és que, el gener del 2016, el jutge Bosch ja va preguntar a Bermejo i Grinda si era idoni derivar la causa a Barcelona i ells no s'hi van oposar, però primer van demanar una comissió rogatòria a Andorra, i, quan va tornar sense resultats, en van demanar una ampliació, fet que alguns advocats van interpretar com una mesura dilatòria per mantenir el cas al Vendrell. En aquest temps, però, cap advocat no ha presentat cap queixa contra els dos fiscals ni contra el jutge Bosch.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]