Política

Dos espais de record a Riells per l’1 d’octubre

L’ANC, el CDR i el consistori preparen per diumenge una Festa de la República

Dos municipis de la Selva donaran el nom o, com a mínim, recordaran la jornada de l’1 d’octubre del 2017. A Riells i Viabrea, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), el Comitè de Defensa de la República (CDR) i l’Ajuntament preparen per diumenge una festa en què batejaran un parc i una plaça amb el nom d’1 d’Octubre.

L’alcalde de Riells i Viabrea, Josep Maria Bagot (ERC), explica que l’ANC va demanar al consistori d’organitzar un acte commemoratiu de la jornada del referèndum. El consistori hi dona suport i aprofitarà l’acte per donar nom a la plaça de l’escola bressol del poble –i al parc que hi ha al darrere–. La plaça és al davant de l’Escoleta i conflueix amb l’avinguda de la Selva, el carrer Barcelona i l’avinguda Moreneta.

“Pilotes prohibides”

D’aquesta manera, es farà efectiva la moció aprovada en el ple del 26 de març –amb 10 regidors d’11 a favor–. Segons l’acord de ple, l’1 d’octubre “milers d’efectius” de cossos policials van desplegar-se per Catalunya, alguns dels quals amb “fusells llançadors de pilotes de goma, prohibides a Catalunya”. Aquell dia van votar 1.508 persones (un 50,23% del cens), un 94,6% de les quals van votar sí.

La Festa de la República començarà diumenge a les onze del matí amb la inauguració de la plaça i el parc. Hi assistiran, entre altres, els diputats Teresa Jordà (ERC), que podria ser consellera d’Agricultura, i Narcís Clara (Junts per Catalunya); els exdiputats Albano Dante Fachin i Eduardo Reyes, i familiars de presos polítics.

Després de dinar, hi haurà una sobretaula d’experiències en la qual participaran Roger Español, el veí de Barcelona que va perdre un ull a Barcelona per una pilota de goma l’1 d’octubre, i el pallasso de Sant Joan de Vilatorrada (Bages) Jordi Pesarrodona, famós perquè va posar amb un nas de pallasso al costat d’un guàrdia civil durant els escorcolls a la conselleria de Governació el 20 de setembre.

A Sils, una placa

D’altra banda, a Sils van descobrir dissabte a la sala La Laguna una placa en record de l’1 d’octubre, amb aquesta inscripció: “En aquest edifici la ciutadania va defensar el dret a decidir l’1 d’octubre 2017.” Hi van prendre part representants dels tres socis de govern, incloent-hi l’alcalde, Martí Nogué (Independents de la Selva), i els dos grups de l’oposició, CiU i la CUP.

Mesos enrere, ERC (soci de govern), la CUP i CiU van treballar per a una moció de censura al batlle perquè deien que Nogué no havia donat prou facilitats per votar. Al final, però, la iniciativa no va fructificar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia