Opinió

A la tres

Madrid preocupat

“Ara que comencem a marxar-ne, l'Estat no para de convocar consellers per escoltar-nos

Falta de acord, inassumible, incompliment... són paraules emprades pel vicepresident Junqueras en la seva carta al ministre Montoro per argumentar-li el que ja li va advertir més planerament la setmana passada: “Si vol tancar un hospital, ho haurà de fer ell.”

Sembla que ara que alguns ministres ja es veuen a la línia de sortida s'han decidit a convocar consellers catalans. És com si ara es veiessin alliberats per fer la feina i per convocar les comunitats autònomes díscoles. El mateix Rajoy s'avé a veure's amb Puigdemont; Méndez de Vigo rep avui Ruiz per saber per què Ensenyament no farà la revàlida al batxillerat i per justificar els 39 casos que ha autoritzat que rebin l'educació en castellà; Comín va assistir ahir al consell territorial de Salut per pactar una sortida al decret d'Infermeria, després que Catalunya decidís la seva pròpia regulació; divendres hi haurà Consell de Política Fiscal i Financera, amb l'anticonstitucional d'Exteriors Romeva encapçalant la delegació catalana...

Tot sembla indicar que Madrid està més preocupat per la revolta catalana, o per la revolta d'autonomies fins ara dòcils com el País Valencià. O potser és que han vist que cal fer feina i abordar els problemes abans que aquests els devorin. Els ha costat assumir que governar en funcions implica també resoldre problemes i afrontar-los, més que limitar-se a centrifugar les culpes del dèficit i de tots els mals que afecten l'Estat.

L'absència d'un nou govern a Madrid, la impossibilitat –de moment– d'arribar a un acord entre els partits polítics espanyols, la necessitat de fer veure que tots han fet tot allò que han pogut per no haver de repetir eleccions, la tossuderia dels catalans d'anar marxant d'Espanya... sembla haver convençut alguns ministres que calia fer alguna cosa. O pel cap baix, que ho sembli.

Fa avui 85 anys es va proclamar la “República catalana integrada com a estat en la federació Ibèrica”, que va cridar Macià. Ara són anys d'e-mails, com s'està pactant la trobada Rajoy-Puigdemont, però l'esperit continua essent el de l'Avi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia