Opinió

Avui és festa

El poll del cel

Els joves de Cervera, animats pel Claudi, es posen a treballar. Volen volar!

Catalunya s'ha estalviat la primera guerra mundial i no sap que està al caure una guerra civil: som a l'any 1935 i el país és innocent. A Cervera, la noble capital de la Segarra, els joves del poble, una mica avorrits –per no dir decebuts– de veure com costa empaitar xicotes, comencen a trobar gust en l'art d'imaginar coses que no són. Fa tres anys que tenen biblioteca popular i l'ombra culta del cerverí Duran i Sanpere els esperona. Un dels més creatius, el Claudi Gómez Grau (que amb els anys serà un prestigiós expert en foto fixa al cinema) s'empesca un projecte irresistible: El Poll del Cel. El noi ha patit un trontoll sentimental i en lloc de deprimir-se decideix tirar endavant i mirar enlaire. Descobreix un llibre excitant: Le sport de l'air, de l'aviador amateur Henri Mignet. Els joves de Cervera, animats pel Claudi, es posen a treballar. Volen volar! Volen que l'avió tingui la còrpora, les ales i la cua de fusta exactament com l'avió del gavatx Mignet. Recapten diners donant títols nominals a qui faci “donacions cientificopatriòtiques per a la construcció de l'avioneta El Poll del Cel, que crearà una nova era aviatòria”. Sensacional! El rector beneeix el flamant aparell i el 20 de juliol El Poll del Cel es presenta en societat al camp de futbol. Per la festa major, al setembre, l'avioneta s'enlaira modestament en petits intervals. El 6 d'octubre tenen previst un debut estel·lar a Lleida, la capital. Un aviador militar s'ha avingut a pilotar-lo. A última hora se'n desdiuen perquè s'adonen que és l'aniversari dels infausts fets d'octubre del 34 i no sembla prudent veure militars sobrevolant la ciutat. El Claudi agafa el relleu, però quan l'avioneta agafa velocitat ensopega en unes roderes de carro. L'aparell, inestable, s'enlaira 4 o 5 metres i cau en vertical. El Poll del Cel
queda destruït. L'estiu següent esclata la guerra civil i als joves de Cervera (i als d'arreu) se'ls acaba l'edat de la innocència. A Cervera, però, encara veuen El Poll del Cel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia