Opinió

De set en set

Un protector

Un jove austríac, estudiant de dret, va demanar fa temps a Facebook tota la informació que en tenien. Li va costar, però, insistint-hi a través de correus, li va arribar tota la informació en un CD amb més d'un miler de documents en PDF que, impresos, omplen uns 1.200 folis. La informació només abraça uns tres anys d'activitat a la xarxa social. En aquesta documentació hi ha tots els m'agrada, totes les comparticions, tots els gustos, totes les fotos, tots els xats, tots els comentaris. Allò que ho fa encara més inquietant és que en la documentació hi va reconèixer dades que havia esborrat. O que havia intentat esborrar: Facebook ho amaga i no ho veus, però les dades hi continuen essent. Inquietant perquè fa present que hi ha una mena de “gran germà” que ho registra tot, ho conserva tot i ho controla tot sense, a més, concedir-nos la possibilitat de l'oblit, de construir la identitat sobre les runes del que volem deixar de ser. En fi, som uns inconscients que aportem dades amb les quals hi ha qui fa negoci, venent-les a empreses, o amb les quals se'ns pot espiar i vigilar. O el cas Snowdon no avisa que les grans multinacionals d'internet (com ara Facebook, Google i Apple) passen informació dels usuaris als serveis d'intel·ligència?

El nom d'aquest jove austríac és Max Shrems i potser el recordarem perquè, un cop rebuda la documentació, va presentar una denúncia contra Facebook perquè va considerar que la xarxa social vulnera la normativa europea pel que fa a la protecció de dades. La va presentar a Irlanda, el país on, per beneficiar-se d'avantatges fiscals amb el consentiment de la Unió Europea, Facebook hi té la seva seu (com Apple i Google) per a tot el món, excepte en el cas dels EUA i Canadà. Acceptada la denúncia a Irlanda i havent-se dictat prescripcions que Facebook va dir que assumia sense fer-ho, el cas ha passat al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, on fa uns dies es va celebrar la primera vista del procés. Tant de bo que recordéssim el nom de Max Shrems per haver ajudat a protegir la privacitat d'aquests inconscients que som.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia