Opinió

De set en set

Transgressió

Començant per la decisió i posterior reculada de Bartomeu Marí, el sainet del Macba m'ha creat perplexitat. Relativa, però, en algun cas, com ara respecte al fet que s'han tornat a dir pestes sobre tot l'art contemporani amb el pretext de la lletjor de l'escultura “carnavalesca” (segons definició Paul B. Preciado, un dels comissaris de la mostra La bèstia i el sobirà) que, inesperadament, ha originat tanta controvèrsia. L'art contemporani sempre és motiu de suspicàcia i de burla (amb la qual cosa no vull dir que no puguin criticar-se'n les obres) oblidant-se a vegades que un dels seus propòsits és posar en qüestió què és art.

No he vist la peça original d'Ines Doujak (esperaré uns dies perquè, en fi, hi ha tanta afluència al Macba que fins hi ha la sospita d'una operació de màrqueting) i és així que només en tinc una impressió a través de la seva reproducció fotogràfica. Que és lletja? La lletjor, fins i tot el mal gust, formen part de la tradició artística. Fins es pot considerar que la finalitat de l'art no és la bellesa, sinó el pensament. Potser sí. Es poden considerar tantes coses, com ara que l'art és misteri. No li veig a la peça de l'artista austríaca, sinó més aviat al contrari. No l'entenc, però no m'assalta el misteri, sinó la perplexitat: un gos penetrant la desapareguda Domitila Barrios, la líder sindical i feminista que a la vegada “penetraria” (amb què?) Joan Carles de Borbó vomitant una herbeta?

Finalment, allò que potser em deixa més perplexa és que es parli de la funció provocadora de l'art i d'aquest com a transgressió. De veritat? Reprodueixo aquesta reflexió de l'artista Francesc Torres amb una dimensió autocrítica: “Una transgressió vertadera és una transgressió on fa mal, va dirigida directament a les estructures de l'estat (...) Vols saber, si transgredeixes? És molt fàcil, és qüestió de veure on et despertes: si ho fas a la presó, has transgredit.” Ho diu, és clar, en un sentit polític. És per haver transgredit que vuit joves han estat condemnats pel Tribunal Suprem a tres anys de presó. Allò altre és un joc d'artista. O una columna periodística.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia