Opinió

De set en set

Comparacions

Quin abús de les metàfores més estúpides

Albert Rivera, el polític que treu més profit dels seus vots per participar en tots els programes de les cadenes de televisió espanyoles relatius al “caso catalán”, ha dit: “Los nazis también hacian cola para ir a votar.” La resposta que transcriuré parcialment no és meva, sinó d'un gran cineasta. L'he trobada al Facebook i no ho sabria dir millor: “Els nazis també creien en la indissolubilitat del seu estat mentre deien a suecs, holandesos i polonesos «lieber zusamenn» («mejor unidos»); els nazis també es nodrien d'una majoria silenciosa que callava quan el seu estat cometia atrocitats; els nazis també usaven la demagògia com a principal arma d'engany.” La coda encara és millor: “Deixem de fer el ridícul amb comparacions absurdes que banalitzen l'assassinat organitzat de sis milions de persones. Perquè precisament això és el que feien els nazis: banalitzar el mal.” Tanmateix, més que ridícula, diria que és una perversitat fer una comparació tan falsa i malintencionada.

Diumenge també vaig sentir que Esteban González Pons, eurodiputat del PP, discursejava sobre la caiguda del mur de Berlin, de la qual ara fa 25 anys, i ho posava en relació amb el procés sobiranista a Catalunya per afirmar que, com si fos una regressió històrica, el propòsit d'aquest és aixecar murs, separacions i exclusions. Quin abús de les comparacions i de les metàfores més estúpides. En fi, jo també en puc fer una altra de comparació: l'acte de participació ciutadana celebrat a Catalunya és una manera de trencar el mur de l'Estat espanyol. I, mirant una postal amorosament guardada que aviat farà 25 anys i que vaig comprar a Berlín, en el revers de la qual hi ha un autògraf amb dedicatòria de Nastassja Kinski, observo que els saltadors d'aquell mur, davant de la porta de Brandenburg, expressen una alegria semblant a la dels que ahir vam anar a dipositar el nostre vot en unes urnes de cartró. I allò més important: en col·legis on s'hi van concentrar persones de procedència diversa que conformen la diversitat d'un país que volen construir d'una altra manera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia