Opinió

De set en set

Manipulació

Sempre hi ha qui insisteix que hi ha d'haver objectivitat en la informació. Jo apunto que és impossible, si més no per humilitat: podem aspirar a una mirada divina capaç de veure-ho tot, però estem condemnats humanament a una perspectiva. Però una cosa és la subjectivitat, que s'ha d'intentar exercir amb honestedat i fent visibles les limitacions de les nostres narracions dels fets, i una altra cosa és la manipulació, la mentida interessada. I, en fi, cada dia que passa els mitjans de comunicació espanyols (és clar que no només espanyols) exemplifiquen la manipulació i l'engany deliberat.

Els exemples són múltiples i no és sobrer recordar que el periodista Ernesto Elkaizer ha denunciat que el ministre Fernández Díaz propaga “informacions falses” per entorpir el procés sobiranista. Farem atenció, però, al tractament informatiu d'Antena 3 d'una entrevista de Jordi Évole a Pablo Iglesias en el programa Salvados de La Sexta. El mateix periodista va denunciar-ho amb valentia tenint present que les dues cadenes pertanyen al mateix grup de comunicació, dominat per Planeta. Resulta que Évole va preguntar-li al líder de Podem si, en el cas d'arribar a ser president del govern espanyol, es veia fent un programa a l'estil del que Chávez protagonitzava els diumenges a la televisió pública veneçolana: un anunci constant d'ell mateix i de les iniciatives del seu govern. En l'espai informatiu d'Antena 3, la resposta de Pablo Iglesias era “eso molaria”. Tanmateix, l'home havia contestat: “Evidentment, no.” Hi afegia, però, que “molaria” un programa en què el president donés la cara davant de cinc periodistes “cabrons” (com el mateix Évole) sense haver-hi preguntes pactades.

Aquest mal geni gasten en el món del grup Planeta, però resulta que altres mitjans de comunicació han propagat que el seu propietari, José Manuel Lara, ha estat el beneficiari de la permuta de terrenys per la qual Joaquim Nadal està imputat per un presumpte delicte d'estafa immobiliària. Això sense comprovar que el fiscal ho faci constar en el seu informe. Mentida dels uns? Negligència dels altres?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia