Opinió

Els Miralls de la Ficció

‘Isabel'

Quin és el model d'història que defensa la sèrie?

El 10 de setembre, la vigília de la Diada, TVE estrenava la sèrie Isabel, sobre la vida de la poderosa reina que es va casar amb Ferran d'Aragó. La data escollida per estrenar-la estava envoltada d'un fort sarcasme. El mite d'Isabel la Catòlica durant molts anys s'ha afirmat al voltant de la unitat d'Espanya, la creació de l'imperi i la conquesta d'Amèrica. Els tres mites són, actualment, més que discutibles, però malgrat això la figura d'Isabel ha aconseguit prop de quatre milions i mig d'audiència. Paradoxalment, Isabel és una sèrie de producció catalana, de Diagonal TV, responsable de sèries com ara Ventdelplà i Kubala, Moreno i Menchón, però l'interès que ha despertat la seva mitologia històrica ha estat sobretot fora de Catalunya. Isabel a Catalunya no ha pogut combatre sempre la força de Crackòvia o d'alguns episodis d'El convidat. La sèrie va néixer com un intent de generar l'equivalent espanyol de Los Tudor. També és cert que volia destruir la vella imatge encartonada que les produccions franquistes havien donat dels Reis Catòlics. Els tretze episodis varen ser plantejats amb certa dignitat, tant formal com interpretativa, però això no obvia que la resurrecció del mite d'Isabel, des que va començar la seva formació fins que va ser coronada reina de Castella, està envoltada de nombroses ombres. Mentre que en nombrosos posts del web oficial del programa es ressusciten velles mitologies de l'imperi, en altres es vol recordar que en temps d'Isabel es va crear la Inquisició, es varen fer fora els jueus i es va ocupar la Granada musulmana.

Els estudis sobre les produccions audiovisuals coincideixen que cada cop hi ha més interès per crear processos identitaris a l'entorn de la ficció. És per això que més enllà de les qualitats i elogis que la sèrie ha rebut no puc estar-me de fer algunes preguntes: Quin és el model d'història que la sèrie defensa? Quina és la visió que es dóna de la corona d'Aragó? Quina herència cultural sembla invocar la sèrie? En quins àmbits ha acabat consolidant la seva recepció? Quan parlem d'una ficció centrada en una figura tan controvertida com la reina catòlica, moltes d'aquestes qüestions no resulten innocents. Sobretot quan pensem que a Catalunya vivim un moment en què mentre TVE ressuscita la persona que fa més de 500 anys va començar a consolidar el mite de la unitat espanyola, el debat polític català qüestiona les bases d'aquest model.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.