Opinió

L'endemà del dissabte

Protestants.

Hi ha algú que se'n recordi, de Jim Jones? D'aquell pastor protestant (i comunista) que als 10 anys va començar celebrant misses infantils al graner de sa mare; als 20 ja predicava a les cantonades de Richmond, a Indiana; als 23 va fundar la seva pròpia església, el Temple del Poble; als 43 va traslladar la seva església a Califòrnia, on va guanyar el suport de diversos polítics; als 45, convençut que el govern dels Estats Units l'estava perseguint, va traslladar gairebé tota la seva congregació a un campament agrícola –Jonestown– a Guyana, i el 18 de novembre de 1978 va fer assassinar un congressista nord-americà i quatre persones més que estaven investigant possibles abusos de drets humans al campament i tot seguit va instar els seus seguidors a suïcidar-se i a matar aquells (incloent-hi uns 300 nens) que no volien fer-ho. A Jonestown hi van morir un total de 909 persones.

Baptistes.

L'escàndol posterior va ser immens, en bona part perquè ja hi havia hagut molts indicis que al Temple del Poble no només es practicaven nombrosos fraus (als seus creients, Jones ensenyava els càncers –en realitat, fetges de pollastre– que havia extret de fidels malalts), sinó que, efectivament, hi havia freqüents abusos físics i sexuals de parroquians d'ambdós sexes (que Jones feia atonyinar o bé violava).

Catòlics.

Des d'aleshores, als Estats Units, els possibles abusos en el si de totes les esglésies s'han investigat per rutina. D'aquí la dimissió ben recent del ministre baptista Jack Schaap, de 54 anys, quan es va descobrir que s'havia enllitat feia poc amb una nena de 16; o l'engarjolament també recent de monsenyor William Lynn, per haver tapat desenes de casos d'abusos sexuals a la seva arxidiòcesi de Filadèlfia. Perquè als Estats Units s'espera de l'Església catòlica que sigui tan transparent com qualsevol altra; tant és així, que només el 2004 va haver-hi 1.092 denúncies d'abusos sexuals comesos per capellans nord-americans. I a l'Estat espanyol, que aviat tindrà una llei d'avortament ben catòlica? Des de l'any 2000, s'han detectat tan sols catorze casos d'abusos sexuals que involucren senyors amb sotana. O una de dues: o bé els capellans espanyols es dominen cent vegades millor que els seus homòlegs transatlàntics, o bé caldria investigar-los amb una mica més de serietat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.