Opinió

El 20%?

Fa uns dies, seguint aquest corrent únic de retallar que és la tònica governant, s'ha proposat una retallada del 20% a consells comarcals i diputacions. Així, en bloc. El 20% de què? Dels llocs de representació? Potser que aclarim qui representen, si la ciutadania –i, aleshores, calen eleccions directes– o els ajuntaments –i, aleshores, no hi són tots: hi ha consells amb menys llocs que municipis–. El 20% del personal? Això dependrà de cada consell. Si una gràcia tenen, és que s'han pogut especialitzar, i això ha generat unes estructures –i un personal– molt diverses. El 20% de personal eventual? Consells grans com el del Bages o el d'Osona tenen, com a molt, dues o tres places cadascun.

Si de veritat es vol racionalitzar, que es faci amb serietat. Per primer cop a la història, coincideixen els governs de les diputacions i el govern de la Generalitat de Catalunya. Es por fer una reordenació profunda de serveis, en la pràctica, si hi ha ganes. La via de la delegació, del conveni i de l'encomana de serveis dóna molt de joc, ja que no es té voluntat política d'afrontar una modificació legal i només hi ha voluntat d'ajornar-la. No negaré la necessitat de racionalitzar l'organització territorial de Catalunya, i d'eliminar estructures innecessàries –començaria per l'estructura de l'Estat espanyol, és clar–, però crec que aquest debat demana, sobretot, serietat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.