Articles

Indiscrecions globals

La darrera onada de filtracions divulgades per Wikileaks ha estat un cop incruent contra el sistema diplomàtic internacional. De moment, a diferència dels atacs terroristes de l'11-S, no es pot parlar de víctimes immediates, però la revelació d'una llarga llista de documents interns del Departament d'Estat nord-americà ha posat en qüestió la confidencialitat de l'acció diplomàtica. És cert que el contingut dels 250 documents publicats fins ara (sobre un total de 250.000, als quals Wikileaks diu que ha tingut accés) no ha sorprès els coneixedors de la situació mundial, i també és cert que als documents no hi ha cap gran secret que faci capgirar la història, però sí que es pot dir que un dels principis de la diplomàcia, la confidencialitat dels informes interns dels governs, ha estat vulnerat.

Les indiscrecions globals divulgades per Wikileaks posen de manifest que, a l'era informàtica, preservar els secrets és difícil i mantenir-los, cada cop més complicat. N'hi ha prou amb un funcionari insatisfet amb el seu sou o descontent amb els seus superiors perquè els secrets d'Estat es converteixin en notícia als mitjans de comunicació. Així, el món sap ara que els diplomàtics nord-americans informen el Departament d'Estat que Vladímir Putin és un manetes, que Nicolas Sarkozy és un maleducat, que Hamid Karzai és paranoic, que Angela Merkel és feble, que a Silvio Berlusconi l'esgoten les diversions eròtiques a què es lliura o que José Luis Rodríguez Zapatero és un “esquerrà passat de moda”.

No faltaran els qui sostinguin que les filtracions formen part d'una maquiavèl·lica campanya nord-americana per afermar la seva hegemonia mundial, però el fet és que alguns dels secrets esbombats resulten força inoportuns. Per exemple, la revelació que Aràbia Saudita instiga els EUA a “tallar el cap de la serp” iraniana, o la revelació que la Xina s'estimaria més una Corea reunificada sota el comandament de Seül que no pas córrer el risc d'una guerra per protegir el règim estalinista dinàstic de Pyongyang. Són les indiscrecions d'aquesta mena les que més ràpidament poden desfermar un conflicte real.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.