Opinió

opinió

XAVIER FERRER

El món necessita seny

La paraula seny, de difícil traducció en altres idiomes, a Catalunya sabem molt bé què vol dir. El seny sempre és aconsellable, però avui dia, al meu parer, es fa necessari del tot si ens fixem com està el món. Ja queda lluny l’equilibri de la por que proporcionava la guerra freda, i amb l’aparició de les noves tecnologies, d’internet, del mòbil i, ara, de la intel·ligència artificial, observem que afecten tots els sectors polítics, socials, econòmics i també individuals. Tenim unes formes de relacionar-nos i de produir molt diferents de les que teníem només fa pocs anys, i aquest canvi afecta tots els àmbits i la vida de les persones. Si, a més, hi afegim el canvi climàtic, l’increment de la demografia, els canvis geopolítics i les desigualtats socials i econòmiques, ens trobem amb un món en què la incertesa s’ha posat al centre de la vida de les persones. Tenim uns reptes individuals i col·lectius que ens aboquen a participar, sobre la base de la solidaritat i el compromís, en els canvis que ens venen. També, en el marc de la geopolítica, veiem la situació en què ens trobem, amb una guerra a Ucraïna que mai no s’hauria d’haver produït, amb l’esclat de la guerra entre Israel i Palestina, que tot apunta que hi perdran les dues comunitats si no ho sabem aturar, el desastre en què viuen estats com ara l’Afganistan i alguns de l’Àfrica. Tot plegat fa que calgui un canvi de rumb. I, pel que fa al canvi climàtic, convé un compromís internacional; tot i haver-hi cimeres i acords, sovint acaben en paper mullat. També tenim un increment de la població mundial que, si no ho sabem gestionar, pot provocar migracions climàtiques i extremes dificultats per a una vida digna per a tothom. I l’economia, juntament amb l’energia, també són grans reptes que tenim sobre la taula i que s’haurien de gestionar des de la solidaritat, amb l’objectiu de no deixar ningú enrere, ni fora del sistema. Veiem que molts d’aquests reptes sobrepassen l’acció d’un estat i esdevenen conflictes globals. Per això és molt importat que les organitzacions internacionals tinguin un paper acceptat pels estats, cosa que avui en dia no passa.

I com ho arreglem tot això? És aquí on trobo l’oportunitat d’actuar amb seny, en tots els sentits que es donen a la paraula: calma, enteniment, enteresa, equilibri, fermesa, formalitat, mesura, ponderació, prudència, racionalitat, senderi, seguretat, sensatesa, serenitat, comprensió, coneixement, enginy, enteniment, habilitat, talent, voluntat, solidaritat... En aquest escenari és en el que s’haurien de situar els mandataris del món, amb la finalitat de gestionar els reptes que l’evolució de la humanitat ens ha posat sobre la taula, i que ho facin pensant en l’interès general del món, abans que en els seus interessos particulars. També la ciutadania ha de prendre part per un món millor i més just. Si anem en aquesta direcció, si apliquem el seny en les decisions, si pensem en gran, amb solidaritat i si pressionem els governants perquè també ho facin, contribuirem a fer un món millor, més segur, lliure i just per a les generacions futures. Som-hi!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia