la galeria

Vegueries

Els Reis Mags no ens portaran les vegueries, ja que el projecte de llei d'ordenació territorial de Catalunya, que havia anunciat a so de bombo i platerets el conseller de Governació, Jordi Ausàs, per al 5 de gener, està a punt de passar a millor vida. Una llei d'aquestes característiques hauria d'aprovar-se amb un ampli consens polític i territorial, un consens que fa trenta anys que no existeix i que no existirà mai. Si quan algú proposa de canviar mínimament els límits d'una cambra de comerç o d'un partit judicial hi ha un gran enrenou, ja m'explicaran com es pot plantejar seriosament el debat de canviar el mapa actual de províncies pel de vegueries. Diuen que del projecte de llei impulsat per Ausàs, els partits i els territoris només estan d'acord –i ja m'agradaria veure-ho a l'hora de la veritat– en la creació de la vegueria de l'Ebre.

Vistes les declaracions que els diferents representants polítics i territorials implicats fan aquests dies als mitjans de comunicació, queda clar que les vegueries no interessen a ningú. Hi ha qui diu que una nova estructura administrativa afegida a les ja existents (municipi, comarca, província, nació, Estat i Unió Europea) equival a més dispendi i més burocràcia. Altres consideren que això de les vegueries és extemporani, que respon a un disseny territorial de país d'una altra època. I els més nombrosos són els que estan recelosos de perdre protagonisme i influència territorial si a algú se li acut canviar l'actual mapa de Catalunya.

En fi, com que en aquest debat tothom té raó i raons, el millor seria deixar-se de punyetes, limitar-se a canviar el nom de les províncies pel de vegueries i intentar pactar una llei per crear la vegueria de l'Ebre. Això sí que seria un bon regal de Reis per a tots!

Que els acabi de provar aquest 2009 i que tinguin unes bones festes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.