Opinió

A la tres

Sí per Sant Jordi

“Sí. S'albira un Sant Jordi ciutadà com sempre, però més reivindicatiu. L'objectiu de la crida s'ho val

Sí. Lectors, compradors puntuals de llibres, editors, productors de roses, venedors ocasionals de flors, entitats de tota mena... tothom coincideix a no modificar el format del dia de Sant Jordi. Ens l'hem fet així d'únic i diferent, ciutadà i espontani. El debat sobre si el 23 d'abril havia de ser declarat festiu, o fins i tot diada nacional s'ha diluït, havent entès gairebé tothom que allò que funciona de manera desimbolta, no cal remenar-ho gaire. Enguany cau en diumenge, doncs adaptarem el diumenge a Sant Jordi i serà més local i des del lloc de residència, i menys d'escapada de migdia o tarda des del lloc de treball.

El que Sí que canviarà aquest 23 d'abril serà el tarannà reivindicatiu de la diada. Les entitats sobiranistes i pel referèndum ho aprofiten per prendre nou impuls, i recordar-nos el paper mobilitzador de la base del moviment independentista.

Sí. Som a les portes de la decisiva convocatòria del referèndum i els esdeveniments polítics han afegit tensió a la cita. No en tenim poca, ja, de pressió, per part de l'Estat espanyol i la seva ofensiva judicial i diplomàtica, que ens n'afegim nosaltres mateixos airejant els dubtes que tots tenim.

Sí. Serà un Sant Jordi diferent. Malgrat que no fem cap favor a la diada reconvertint-la en crida a la mobilització. L'excepcionalitat del moment i la feblesa pròpia ens haurien de permetre aquesta llicència. El procés necessita ara cohesió. Les diades sempre contribueixen a aglutinar, i aquest Sant Jordi arriba oportú per tancar la ferida Bonvehí-Manresa i refermar el fet diferencial català. La fortalesa de la jornada que hem aixecat entre tots ens permet aprofitar-nos-en, només, per un any.

L'excepcionalitat explica el desembarcament de la vicepresidenta Sáenz a Catalunya per donar suport al fet que la diada sigui patrimoni de la Unesco. Sí. Faran veure que l'Estat ha contribuït al Día del Libro, quan l'encant de Sant Jordi rau en l'absència d'oficialitat i a prescindir de les normes administratives que ja prou ens acoten durant l'any i, Sí, sortir al carrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia