Editorial

EDITORIAL

Catalunya protagonitza el debat espanyol

La qüestió nacional catalana va irrompre ahir amb força al debat de política general i el va condicionar de dalt a baix. Encara recent la sentència del TC en contra de l'Estatut i recent també la multitudinària manifestació de dissabte, el PSOE i el PP, es van veure obligats a centrar gran part de les seves intervencions en les aspiracions sobiranistes de Catalunya. Mariano Rajoy, per retreure a José Luis Rodríguez Zapatero la responsabilitat d'haver organitzat l'embolic de l'Estatut per haver creat als catalans expectatives falses que respectaria el que acordés el Parlament. El president espanyol, per retreure als populars la campanya que van organitzar contra Catalunya amb finalitats electoralistes. I després Josep Antoni Duran i Lleida va alertar que la sentència del TC no és un problema per a Catalunya sinó per a Espanya, per deixar clar que el pacte constituent del 78 s'ha trencat i per advertir Rodríguez Zapatero que si no troba suports sòlids haurà de pensar en eleccions anticipades perquè no s'ha d'esperar de CiU el que aquesta ha ofert en temps passats. Esquerra li va advertir que ja només val el dret a decidir i Iniciativa li va dir clar que no hi havia entès res de la gran manifestació de dissabte.

Al matí, el discurs de Zapatero va posar fi a les especulacions: ni remodelació del govern, ni reducció de ministeris. En canvi, va sorprendre amb un anunci adreçat als partits catalans: alguns dels preceptes estatutaris anul·lats pel TC es poden desenvolupar per vies legislatives alternatives. L'oferiment va ser rebut amb fredor. El president de la Generalitat es va felicitar del fet que “Espanya comenci a escoltar Catalunya”, però va advertir tot seguit que ja no n'hi ha prou “amb unes quantes frases”. Duran i Lleida es va mostrar molt dur amb la gestió del govern espanyol i va qualificar el to del seu propi discurs com el to d'una moció de censura, tot i que de seguida va avisar que això no volia dir que estigués disposat a donar suport a una hipotètica moció del PP.

Però Rajoy ahir no va anunciar cap moció, sinó que va demanar la dissolució de les corts perquè Zapatero ja no té credibilitat. El president es va refugiar en el fet que la crisi que patim no respon a cap patró conegut i que tots els governs s'han vist obligats a improvisar. Va apuntar que les restriccions no s'han acabat i va defensar la necessitat de retardar l'edat de jubilació fins als 67 anys. Rajoy només va insistir a jubilar-lo políticament a ell i a girar com més aviat millor el full de la polèmica reforma de l'Estatut, com si el PP no hagués tingut res a veure amb la campanya d'Espanya se rompe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia