Economia

AGRICULTURA

Grosses i dolces

S’avança quinze dies la campanya de la figa, amb fruits de bona qualitat gràcies a les temperatures benignes de l’hivern

Un hivern poc fred i un estiu amb molta calor han fet que les figues d’aquesta temporada siguin grosses i més dolces que d’altres, tal com ha explicat a l’ACN Àlex Lladonosa, representant de l’empresa Figues la Noria, que exporta els seus productes principalment a França, però també a Alemanya. La collita ha començat en algunes finques d’Alguaire, on es concentra gairebé el 40% de la producció catalana, uns quinze dies abans del que és habitual.

Tot just començar la campanya ja s’han pogut observar i tastar figues de les varietats Nazareth i coll de dama, que tenen uns “calibres i una dolçor una mica superiors respecte a altres anys”, així com “més duresa, que ens dona més garanties de conservació del fruit durant la comercialització”, indica Lladonosa, que hi afegeix que, tot i la sequera, les figueres s’han pogut regar amb “força normalitat” mitjançant el canal de Pinyana i “les basses d’aigua” de les quals disposen.

La producció de figues guanya terreny arreu, perquè cada vegada hi ha més agricultors que aposten per diversificar els cultius amb aquest fruit, que té bona sortida al mercat, ja que també creix progressivament el nombre de consumidors que l’aprecien. Ara bé, la collita de la figa es pot allargar fins al mes de novembre i això requereix més mà d’obra, amb la dificultat que suposa trobar-la i, per tant, uns costos molt més elevats que altres cultius que es poden collir amb menys temps i menys treballadors.

La varietat principal conreada a Catalunya és la coll de dama negra i s’està treballant en una possible indicació geogràfica protegida (IGP), segons fonts de la Generalitat. Són adequades per a totes les edats, contenen fibra, vitamines i minerals, i se n’ha de comprar la quantitat justa per no malbaratar-les. Es poden congelar, fer-ne melmelades o assecar-les per conservar-les tot l’any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia