Economia

La construcció i els serveis fan créixer la productivitat

Els empresaris de l'Ebre preveuen un lleuger increment de la producció i el manteniment de l'ocupació aquest semestre

La demanda interior i la falta de mà d'obra limiten el creixement

La productivitat de les empreses de les Terres de l'Ebre va créixer durant el segon semestre del 2015, tot i que a un ritme menys accelerat respecte als primers sis mesos de l'any. Així ho conclou l'índex de clima empresarial de l'Ebre elaborat per la càtedra d'economia local i regional del campus ebrenc de la URV, que destaca que les empreses que més han incrementat la producció són del sector de la construcció i dels serveis i, en menor mesura, de l'agroindústria. En canvi, les empreses del sector industrial declaren una caiguda de la producció. “El descens que experimenta la indústria queda compensat per la construcció, els serveis i l'agroindústria”, va explicar el coordinador de l'índex de clima empresarial i professor de la URV, Pau Galiana.

La falta de demanda del mercat interior és un element que limita el creixement de la producció, però també ho és el fet de no disposar de mà d'obra qualificada que s'adapte a les seues necessitats. En el cas del sector de la construcció, també limita el creixement la falta d'obra pública; mentre que en l'agrari els factors climàtics han condicionat la producció. Respecte a l'evolució de l'economia aquest primer semestre, els empresaris són més optimistes i indiquen un major increment de la producció, mentre que sostenen que l'ocupació es mantindrà estable.

El segon semestre del 2015 l'ocupació va créixer en el sector serveis i en la construcció, sobretot. Quant als preus de venda, es van incrementar en tots els sectors, excepte en la construcció. “Les empreses constructores s'han redimensionat i han de competir per la poca oferta de feina ajustant els preus”, va manifestar Galiana.

LA XIFRA

130
empreses
de diferents sectors participen en l'elaboració de l'índex de clima empresarial de les Terres de l'Ebre.

Estudis sobre el sector turístic i la fusta

Més d'un centenar d'empreses de les Terres de l'Ebre col·laboren amb la càtedra d'economia local i regional de la URV per elaborar l'índex de clima empresarial, una enquesta qualitativa que avalua variables com la producció, l'ocupació, els preus de venda i la competitivitat. El coordinador de l'índex va explicar que volen estudiar el sector turístic (ara inclòs al serveis) i el de la fusta (que forma part de la indústria) de manera individualitzada, però que els fa falta la col·laboració de més empreses d'aquests sectors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.