Massegur preveu mantenir la facturació i aposta per expandir el negoci a tot Catalunya

L'empresa llambillenca distribueix productes a més de vuit mil clients de les comarques gironines i la Catalunya del Nord

L'empresa familiar Massegur, SA es dedica, de fa més de seixanta anys, a la venda i distribució de productes a l'engròs. Segons explica el director general i nét del fundador de la companyia, Josep Massegur, hi ha tres divisions de negoci: l'hostaleria, la indústria i el comerç. Massegur intenta tenir disponibles articles que es puguin vendre als tres sectors, ja que «la competitivitat en els productes consisteix a distribuir el màxim possible d'articles en les tres divisions, i mantenir d'altres productes especialitzats en els diferents mercats», comenta el director general.

La companyia té en catàleg més de 10.000 articles, entre els que són d'embalatge (alimentari i no alimentari), articles de festa, productes de neteja i higiene, parament, material de papereria, articles de promoció i regals d'empresa, així com també productes per a la protecció dels treballadors. Per tant, als magatzems de Massegur hi ha de tovallons de paper a estris de cuina, disfresses, paper de regal, plats, coberts de plàstic, guants i caixes de cartró i de plàstic, entre molts d'altres articles.

A més, l'empresa de Llambilles està especialitzada a oferir un servei integral als clients. És a dir, Massegur pot servir a un hoteler des del paper higiènic fins a les cartes dels menús, les papereres dels lavabos o els jocs per a l'animació infantil. Bé que els productes estan pensats per al consum intern dels establiments, també n'hi ha que els venen al públic en general. A més, fan estudis i aplicacions d'imatge gràfica personalitzades als articles que necessiten els clients.

Josep Massegur explica que la crisi ha fet reestructurar el funcionament intern del negoci, ja que, abans, el client comprava tot d'un cop i, ara, compra a mesura que li falta material. La secció que més ha notat la davallada de les vendes ha estat la d'equipament (papereres, plats o coberts), perquè es pot prescindir d'aquests productes més fàcilment. Tot plegat ha fet que l'empresa hagi hagut d'ajustar els costos. Massegur també ha incorporat un nou departament d'anàlisi de riscos i gestió de cobraments.

Productes «verds»

L'empresa Massegur, SA té un catàleg dedicat als productes anomenats «verds», uns articles que són respectuosos amb el medi ambient, els quals la direcció vol promocionar. Entre els articles que s'hi poden trobar hi ha una vaixella d'un sol ús de materials compostables. Per exemple, els gots fabricats amb blat de moro, així com el plats de cartró fets sense additius químics. La companyia, segons explica el director general, Josep Massegur, «està notant un creixement important de la demanda de bosses reutilitzables de ràfia i sobretot de bosses compostables fabricades amb canya de bambú». També augmenta cada cop més el consum de detergents i sabons industrials que no són perjudicials per al medi ambient. L'empresa només ofereix els productes d'aquest tipus que tenen l'etiqueta europea de producte ecològic.

«Can Paperines»

«Aquí ens coneixen com Can Paperines», explica el director general de Massegur. I és que la història de l'empresa va començar durant la Guerra Civil, quan a Joaquim Massegur li va venir la inspiració fent viatges cap a la Garrotxa com a soldat, uns trajectes que aprofitava per portar castanyes a qui més tard seria la seva dona, la qual les venia un cop cuites. Això li va donar la idea de fer unes paperines per posar-hi les castanyes. Un cop passada la guerra, Joaquim Massegur es va dedicar a fer les paperines i a vendre-les. Ho feia en un local al carrer Julià de Chia de Girona. Més tard es va traslladar al carrer Ginesta i finalment va obrir la botiga que encara tenen a la plaça del mercat del Lleó. La planta de Llambilles es va construir cap als anys setanta, tot i que abans havien tingut un local a l'Avellaneda, que també conserven. Després de més de seixanta anys, ara són els néts de Joaquim Massegur els qui menen l'empresa familiar.

7.000 m² d'instal·lacions

L'empresa té la seu principal a Llambilles, on hi ha un magatzem, les oficines i una zona d'autoservei a l'engròs. A més, Massegur té una nau a Cassà de la Selva –de 3.000 m²– i una delegació a Puigcerdà. A banda d'això, conserven una antiga nau a la zona de l'Avellaneda, a Girona, que fa 800 m². En total, aquesta companyia gironina disposa de més de 7.000 m² d'instal·lacions.

Amb marca pròpia

Massegur té una línia de productes de marca pròpia que comercialitza amb el nom de Llamb, inspirat en la població de Llambilles. L'objectiu és que aquesta marca aplegui els productes propis que l'empresa destina a la venda al consumidor a través d'establiments petits, ja que la resta de productes els vol aplegar sota la marca Massegur a través d'una ema dissenyada com a logo.

Disseny de l'embalatge

L'ofereixen com un valor afegit i no cobren aquest servei als clients. Però Massegur té un departament de disseny que es dedica a crear logotips i imatges d'empresa per estampar-los en diferents suports, sobretot en productes d'embalatge, com ara samarretes, tovallons, bolígrafs, sabons per a hotels o bosses reutilitzables. Massegur, a més, també té una línia pròpia de disseny d'embalatge.

Buscar nous articles en fires

El director general considera que l'R+D de la companyia són les fires, on busquen nous articles per oferir als clients. De fet, els productes que comercialitzen intenten adquirir-los en empreses properes, però si això no és possible els importen de diversos punts del món. «El que fem és provar un producte nou i –si funciona– mirar de buscar una empresa d'aquí que el produeixi», explica el directiu.

Una vintena de vehicles

Com que el negoci de la companyia es basa en la distribució, necessiten un bon sistema de repartiment. És per això que disposen d'una vintena de vehicles. Una part d'aquests són propis, i els empren en els serveis més urgents. Però són transportistes autònoms, contractats per Massegur, els qui serveixen la resta de comandes. També hi ha vehicles per als comercials, una part vital del negoci.

60% en distribució

La distribució és un dels puntals de l'empresa Massegur, ja que el 60% de la facturació en concepte de comercialització de productes per a hostaleria, comerç i indústria correspon a aquest tipus de venda. L'empresa té dos tipus de servei porta a porta: les comandes que els clients fan habitualment i els serveis urgents. A l'hora de preparar aquestes comandes, l'empresa de Llambilles distingeix entre els productes que els clients agafen per caixes i els que agafen per unitats. De fet, a la pràctica dins l'empresa es treballa amb dues comandes, ja que també hi ha dos magatzems separats per als dos tipus de producte. En la majoria de casos, els articles són els mateixos, però també n'hi ha que no es venen per unitats i per tant s'han d'adquirir per caixes. A banda d'aquest 60% de distribució, Massegur comercialitza la resta d'articles a les botigues d'autoservei a l'engròs que té a Llambilles i Puigcerdà, les quals disposen d'una gran superfície.

Una part de producció

Tot i que la major part del negoci es basa en la comercialització de productes que no produeix l'empresa Massegur mateix, sí que han de manipular una part dels productes a la nau de la companyia a Llambilles. En concret, hi fan bosses de paper, rodals i paper de carnisseria, entre d'altres productes. Les màquines que hi ha estampen als articles els logotips de les empreses que els han encarregat. S'hi fan sobretot productes de promoció. L'empresa Massegur mateix en fa –si cal– el disseny (vegeu-ne peça) i –si això no és necessari– s'hi aplica el disseny que ha demanat el client.

Producte d'un sol ús

La meitat de la facturació de Massegur de Llambilles correspon a productes d'un sol ús, com ara tovallons, paper per a carnisseria, plats, gots i coberts, capses per a pizza, bosses per al vi, paper d'embolicar, precinte i plàstic d'embalar, entre d'altres. De fet, Massegur es va iniciar en aquest àmbit, quan l'avi Joaquim Massegur venia paperines a les petites empreses. Va ser a partir d'aquí que va anar ampliant el negoci i hi anava afegint productes a mida que els clients li ho demanaven. «Si l'avi anava a portar paperines a un bar o un restaurant, per exemple, i li demanaven si hi podia portar escombres, doncs els les hi portava. Així es va anar ampliant el negoci de Massegur», explica el director general de l'empresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona