Més de 200 expedients de regulació han deixat sense feina gairebé 6.000 gironins

Dues terceres parts han anat a l'atur de manera temporal

Aquest 2009, la mitjana de presentació d'expedients de regulació d'ocupació és d'un cada dia laborable. I és que, des de principi d'any, s'han presentat 204 ERO, dels quals 179 han estat autoritzats, segons les dades facilitades pels serveis territorials de Treball. Si a aquesta xifra hi sumem els 32 que es van autoritzar el darrer trimestre del 2008, tenim un total de 211 ERO, una xifra rècord i mai assolida a la nostra demarcació.

El sector més castigat ha estat la indústria, amb un total de 136 expedients, dels quals 87 van ser de suspensió temporal de feina, 17 d'acomiadament i 32 de reducció de jornada. Tot plegat va afectar 5.349 gironins. El sector de serveis és el segon on s'ha produït més destrucció d'ocupació a partir dels ERO. Se'n van autoritzar 54 –15 d'acomiadament, 21 de suspensió i 18 de reducció de jornada–, amb 410 afectats. Tot seguit hi ha la construcció (20 ERO, 7 dels quals d'acomiadament, 10 de suspensió temporal i 3 de reducció de jornada, amb 167 treballadors sense feina) i l'agricultura (7 expedients, 1 d'acomiadament i 6 de suspensió, amb 25 treballadors afectats).

El nombre de treballadors afectats per les regulacions d'ocupació també s'ha multiplicat exponencialment. Si en el darrer trimestre del 2008 els treballadors afectats eren un miler, en aquest any 2009 ja hem de parlar de 4.994 afectats.

Conciliacions individuals

Malgrat que els expedients de regulació d'ocupació tenen una gran repercussió mediàtica perquè normalment afecten, cadascun d'ells, un gruix important de treballadors, no són els principals causants de l'important increment de l'atur. Tenen més repercussió els acomiadaments individuals, que, el 2008, van afectar el triple de gironins que no pas els ERO (2.425 persones enfront 729).

Tot i això, durant aquest any 2009 el nombre d'expedients ha crescut espectacularment mentre que el de conciliacions individuals s'ha mantingut. Des de l'octubre passat fins al març (són les dades més actuals que tenen tant la Generalitat com l'Estat), 1.697 gironins van perdre la feina a través dels acomiadaments individuals, i les indemnitzacions econòmiques per als despatxats en total van pujar fins als 9 milions d'euros.

Els acomiadaments individuals s'inclouen en el concepte de conciliacions individuals. Són acords entre el treballador i l'empresa a través dels quals també es poden negociar altres aspectes, com ara sancions o reclamacions d'una quantitat del sou, entre d'altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Came Parkare s’instal·larà al parc de l’Alba

CERDANYOLA DEL VALLÈS

Compradors d’or, paranoics o assenyats?

Barcelona

El negoci de les caixes fortes reneix

barcelona
Ruben Sans
President de l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC)

“L’empresari segueix veient-se com una figura negativa”

Barcelona
DE MEMÒRIA

Línies d’ultramar (1906)

PROFESSOR DE POLÍTICA ECONÒMICA DE LA UB (1967-2016)
Tecnologia

La Mobile World Capital vol lluir “el llegat” que deixa el MWC

Barcelona

El mercat posa a prova la joiera responsable

barcelona
Contra xifrada
Jordi Garriga Riu

L’actiu de la natura

Floox ja té al mercat el seu carregador ràpid compacte

L’Hospitalet de Llobregat