Economia

empreses

Galetes Birba canvia de mans i la compra un grup d'inversors

Víctor Marsal es converteix en el nou director general de l'empresa de Camprodon

L'objectiu és posar en marxa un pla de creixement que inclou el llançament de nous productes a l'exterior

Un grup d'inversors catalans ha comprat el 93% de les accions de Galetes Camprodon, les conegudes galetes Birba, amb la intenció d'obrir una nova etapa. Els fins ara propietaris de l'empresa, la família Nadal, se n'han quedat el 7%, però la gestió s'ha delegat totalment als nous inversors capitanejats per Víctor Marsal. Segons ha explicat el responsable de Finances, Oriol Alemany, que també s'ha incorporat a l'empresa, “la política empresarial continuarà essent la mateixa que fins ara” i assegura la continuïtat de la fàbrica de Camprodon, que precisament es va ampliar i inaugurar tot just fa set anys.

L'objectiu dels nous propietaris és posar en marxa un pla de creixement, tot i que no se n'han donat massa detalls. Això podria suposar el llançament de nous productes amb la intenció d'augmentar les vendes, sobretot a l'exterior, en països com ara l'Índia, Rússia, els Estats Units i la Xina, on ja es tenen contactes. Segons s'explica des de l'empresa camprodonina, prèviament a l'entrada dels nous accionistes, Galetes Camprodon va sanejar el seu balanç amb una reducció de capital de 3,9 milions d'euros, deixant el seu capital a 0 euros, tenint en compte que el 2012 van tenir unes pèrdues de 440.723 euros. Pel que fa a l'operació del nou grup inversor, ha suposat una ampliació de capital de 750.000 euros.

Els canvis també han afectat la direcció general, fins ara ocupada per Òscar Vicente, que ara serà substituït per Víctor Marsal, un dels accionistes de l'empresa de descodificadors de televisions i tauletes Engel Axil, amb seu a Barberà del Vallès. La identitat de la resta d'inversors i directius no ha transcendit, a part d'Oriol Alemany. El nou administrador únic de Galetes Camprodon és la societat Discal 2005, que substitueix Maria Àngels Nadal.

Oriol Alemany ha explicat que la fàbrica continuarà treballant com fins ara i amb els 44 treballadors que té. La plantilla es completa amb la desena de treballadors de les oficines comercials que tenen a Barcelona. Des del 2008, l'empresa ha tingut pèrdues i la darrera facturació coneguda és la del 2012, amb 5,5 milions d'euros.

Una empresa centenària

Galetes Camprodon és una de les fàbriques més antigues i amb més història del Ripollès, ja que el 2010 va celebrar el centenari. L'empresa va ser fundada per la família Birba de Camprodon, que tenia una pastisseria on feia galetes i que, gràcies a l'impuls que els va donar el turisme de segona residència, va acabar creant una fàbrica exclusivament de galetes.

La van tenir fins l'any 1988, quan se la van vendre per les dificultats per fer front a la competència que patien dins aquest sector per grans marques com ara Danone (Lu), United Biscuits o Cuétara. Els nous propietaris van ser la família d'empresaris barcelonins Boixareu, que eren els propietaris de la fàbrica d'olles de pressió Bra. L'empresa de Camprodon va tornar a canviar de mans el 2005, quan la família gironina de Josep Maria Nadal Carres, antic accionista d'una empresa de pintures per al sector de l'automòbil, la va comprar per 5 milions d'euros. Ara, amb el nou grup d'inversors catalans s'enceta una nova etapa.

LA XIFRA

44
treballadors
té actualment l'empresa, que tenen assegurat el lloc de treball, segons els nous propietaris.

LA FRASE

La política empresarial de Galetes Camprodon continuarà essent la mateixa que fins ara
Oriol Alemany
Responsable de finances


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia