Empreses

Porta Ferré suca el mercat amb oli d'arbres mil·lenaris

Té 150 arbres monumentals al Montsià, que aquesta campanya han produït uns 500 litres d'oli que comercialitza als mercats de proximitat

La societat agrària Porta Ferré de la Galera treballa en petita escala, busca diferenciar-se amb olis de varietats autòctones de les Terres de l'Ebre i d'oliveres mil·lenàries. “Donem molta importància a la matèria primera, que és un element imprescindible per elaborar un bon oli”, explica el gerent de Porta Ferré, Lluís Porta. L'empresa només comercialitza oli de producció pròpia, amb les marques Molí de la Creu i El Vilar, amb l'objectiu de garantir la qualitat del producte des del conreu de les oliveres fins que s'extreu l'oli, s'envasa i arriba al consumidor.

Tot i que la societat agrària es va constituir el 2002, l'empresa familiar es dedica al conreu de la terra des del 1884. “El 2002 vam canviar el molí tradicional per un sistema modern que ens va permetre millorar les condicions de treball, vam reduir l'esforç físic per centrar-nos en la qualitat del producte final”, assenyala Porta. Morruda, farga, sevillenca i marfil són les varietats d'oliva que transforma en oli Porta Ferré, amb un volum d'entre 500 i 1.000 litres de cada varietat anualment. “Cada paladar tria un tipus d'oli diferent”, sosté Porta. Però pel que realment s'ha fet coneguda aquesta societat agrària és per apostar per la producció de les oliveres mil·lenàries. Des del 2006 comercialitza l'oli de les oliveres monumentals de la finca de l'Arion, a Ulldecona. Va ser el primer productor català a certificar la producció de les oliveres mil·lenàries, que majoritàriament són de la varietat farga. “Vam buscar una auditoria independent que avala el que nosaltres fem com a productors”, comenta el gerent de la societat agrària. Actualment són vuit els elaboradors que aposten per la producció dels arbres monumentals.

Aquesta campanya Porta Ferré ha produït 500 litres d'oli de les oliveres mil·lenàries, que es ven en ampolles de mig litre a un preu de 15 euros. “La producció és molt limitada, però s'ha de reconèixer que prové d'unes oliveres molt especials”, diu Porta, que a la seua finca del Montsià té uns 150 arbres monumentals. No vol polemitzar sobre l'edat d'aquests arbres, després que un estudi del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals hagi desmentit que siguin mil·lenaris. “És la primera vegada que es fa un estudi d'aquestes característiques en oliveres, s'haurà de contrastar amb altres treballs. De tota manera és un patrimoni singular que tenim i que hem de preservar tant si les oliveres tenen 1.000 anys com 700”, conclou Porta.

La crisi també afecta les vendes dels olis de qualitat. En aquest cas, però, la baixada de la demanda ha coincidit amb temporades de menor producció per la sequera, de manera que Porta Ferré continua venent tot l'oli que elabora. “Entre el juliol i l'agost esgotem la producció”, diu Porta.

Un dels principals reptes de la societat agrària de la Galera és aconseguir un volum de producció constant per accedir a nous mercats. “Hem invertit en el molí per millorar el procés d'elaboració, però també en la instal·lació de rec de suport per obtenir una producció constant”, explica el gerent de Porta Ferré.

Els olis de Porta Ferré es venen al mercat de proximitat, a les mateixes instal·lacions del molí i en botigues especialitzades de l'àrea metropolitana de Barcelona. Sovint el consumidor vol visitar el lloc on s'elabora l'oli o les oliveres mil·lenàries de la finca de l'Arion. Tot i que puntualment ha exportat algun dels seus olis, el mercat pròxim absorbeix la seua producció.

El molí de Porta Ferré és l'únic del Baix Ebre i el Montsià que elabora i envasa oli ecològic d'altres productors (que se'l comercialitzen directament) i en un futur es planteja produir olives ecològiques.

Porta Ferré és una empresa familiar agrària, dedicada al conreu d'oliveres i cítrics. Té un molí on elabora i envasa la producció pròpia, que ven amb les marques El Vilar i Molí de la Creu.

Propietats medicinals

Una de les varietats d'oli que produeix la societat agrària Porta Ferré és la marfil, també autòctona però poc coneguda. “Fa trenta anys vam plantar oliveres d'aquesta varietat, que és de color blanc i tardana”, assenyala Porta. Tradicionalment, l'oli de la varietat marfil se l'ha considerat medicinal i amb propietats per guarir ferides. Té un alt contingut en polifenols, que tenen efecte bactericida. Porta Ferré ofereix el seu oli a l'IRTA, que n'estudia les propietats medicinals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.