Economia

Penedès

Mas anima la DO a millorar l'exportació dels seus vins

El president va assistir ahir a l'acte solemne dels 50 anys de la DO Penedès

És la DO que més produeix, però exporta només un 26%

El president de la Generalitat, Artur Mas, va qualificar ahir al capvespre el Penedès de “terra de Champions” i va animar el sector “a seguir mirant cap enfora i reforçar la simbiosi entre el conreu i els cellers per seguir innovant”. El president, que va recordar la lluita que el Penedès va mantenir al segle XIX per eliminar la fil·loxera “i regenerar-se”, va convidar a fixar-se en els avantpassats per afrontar el present del sector que moments abans el president de la DO Penedès, Francesc Pascual, havia qualificat de “difícil”. Les declaracions les va fer en una coneguda masia vitivinícola de Banyeres del Penedès durant l'acte central de reconeixement dels 50 anys del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Penedès. El president català va celebrar l'efemèride i va apuntar que la data “no ha de ser la culminació de la feina feta sinó un punt per fixar-se en noves fites”. “Al Penedès les coses s'han fet prou bé, perquè situar-se costa molt i una de les coses que il·lusiona més és que us orienteu cap enfora. Mirar cap a Barcelona està molt bé però el món es molt més gran”.

La denominació d'origen Penedès, tot i ser la zona que produeix més vi de tot Catalunya –uns 19,7 milions de litres el 2010– només destina un 26% de la seva producció a l'exportació, encara que la seva petjada ja és a més de 140 països. Entre els principals consumidors de vins del Penedès hi ha Alemanya, Suècia, el Canadà, Bèlgica, el Regne Unit, els Països Baixos, la Xina i el Japó. Pel que fa al tipus de vi destaca el blanc en primer lloc, seguit del negre i en darrer terme, el rosat.

En el decurs de la celebració ahir al vespre, els assistents van visitar una extensa exposició dels vins més representatius i importants dels cellers que formen part de la DO i a continuació es va destacar la tasca dels tres expresidents que van gestionar des del 1982 el Consell Regulador. Josep Maria Pujol, un dels expresidents de la DO, va aprofitar per reclamar dels polítics, que ahir omplien la sala al costat del sector del vi, a implicar-se en la DO perquè el sector segueixi innovant.

El Consell Regulador de la DO Penedès, creat el 1960, té inscrits als seus registres 3.800 viticultors i 162 cellers dedicats al conreu de la vinya, l'elaboració, la criança i la comercialització del vi del territori. Els seus vins són internacionalment reconeguts i és una denominació capdavantera pel que fa a donar l'impuls necessari en la mecanització del conreu de la vinya.

Com a mostra, la DO Penedès va ser la primera zona vitivinícola del món a realitzar les fermentacions a temperatura controlada, a més de ser pionera en el conreu ecològic de les vinyes i en la implantació de la targeta magnètica pel control de la producció.

LA FRASE

Al Penedès les coses s'han fet prou bé. Una de les coses que il·lusiona és que us orienteu cap enfora
Artur Mas
President de la Generalitat de catalunya

LA XIFRA

26
per cent
de la producció de l DO es dedica a l'exportació. La marca està present a més de 140 països.

Declaració del sector contra el canvi climàtic

Representants del món del vi de tot el món van signar dijous al vespre, a l'ajuntament de Barcelona, l'anomenada Declaració de Barcelona contra el canvi climàtic, un compromís per fer front a l'escalfament global des d'un sector especialment sensible en aquest tema, per les repercussions que pot tenir en la producció vitivinícola. La Declaració de Barcelona, que va comptar amb la presència del conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, pretén ser l'inici d'un moviment de cooperació que tingui com a horitzó la protecció del clima i de les vinyes, lluitant per la conservació de l'hàbitat, el paisatge, la tradició i la cultura, pensant, a la vegada, en un desenvolupament sostenible del benestar social que no comprometi els recursos i les condicions de vida de la humanitat.

D'altra banda, també dimecres la Conferència Espanyola de Consells Reguladors Vitivinícoles es va refermar en la posició de l'Estat espanyol contra la liberalització de la plantació de vinya que proposa la Unió Europea, en la reunió que va celebrar a Vilafranca del Penedès. Segons va explicar el president de la conferència espanyola, Fernando Prieto, els consells reguladors de l'Estat han de ser optimistes, ja que amb el suport de quatre estats més de la UE –dels de nova incorporació– o 80 vots al Parlament Europeu es podria aturar el projecte, que segons ell, seria catastròfic per al sector vitivinícola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.