Economia

Derbi tanca a Martorelles i deixa al carrer 220 persones

La multinacional Piaggio fa efectiva l'amenaça de traspassar la producció a Itàlia

Direcció i comitè d'empresa es reuneixen avui amb la mediació de Treball

Feia més d'un any que la planta de Derbi a Martorelles estava sentenciada però no va ser fins ahir que el comitè d'empresa va rebre la confirmació oficial: Piaggio tancarà la fàbrica al juny, acomiadarà els seus 220 treballadors i traslladarà la producció a Itàlia. La multinacional ja havia avançat que el seu objectiu era concentrar la producció a les plantes locals, infrautilitzades per culpa de la crisi, i, de fet, ha anat fent petits moviments que ja havien generat una gran alarma. Fa uns mesos va traspassar el departament d'R+D de Martorelles a Itàlia i fa només tres setmanes va adjudicar a les seves plantes la producció de dos nous models que havien de començar a fer-se a la planta catalana aquest any, segons l'acord industrial pactat amb els sindicats el 2009.

Piaggio va comprar la mítica marca catalana de motos Derbi a la família Rabassa l'any 2001. Dilluns, el consell d'administració de la multinacional va aprovar els plans de reestructuració de la seva activitat a l'Estat espanyol. Era la sentència de mort de Martorelles. En la nota que va difondre el grup, justificava el trasllat de producció a Itàlia tot dient que així es “racionalitza la xarxa de producció del grup a Europa, garantint més eficiència i productivitat”. Segons les dades del comitè d'empresa, la planta vallesana havia de fabricar aquest any poc menys de 20.000 unitats.

Un precedent perillós

Fernando Cornejo, secretari general de la secció sindical de CCOO a Derbi, reconeixia el mes passat que la plantilla vivia amb l'ai al cor i estava tot el dia pendent de les informacions, molts cops confuses, que arribaven d'Itàlia. El tancament de Yamaha a Palau-solità, anunciat al gener, va agreujar el clima d'incertesa. En poc més d'un any, la indústria de la moto a Catalunya ha perdut tres pesos pesants, ja que també Honda ha quedat sota mínims i ja només fabrica motos de trial amb comanda prèvia. En dotze mesos només n'ha produït trenta. Els sindicats van exigir ahir a l'administració que prengui mesures en defensa d'aquest sector.

Avui hi ha prevista una reunió entre la direcció i el comitè d'empresa de Derbi amb el Departament de Treball com a mediador. Paral·lelament, els treballadors faran cinc hores diàries de vaga a partir de dijous. CCOO va denunciar que no existeixen motius que justifiquin el tancament de la planta de Martorelles, ja que “ha obtingut beneficis en els darrers exercicis i és una de les més eficients del grup”. La UGT va recordar que fa un any Piaggio es va comprometre amb els sindicats, sota el paraigua de Treball, a fer les inversions necessàries per tal de millorar la competitivitat de la fàbrica.

LA XIFRA

20.000
motos
havia de fabricar aquest any la planta de Derbi a Martorelles segons el pla industrial de l'empresa.

LA DATA

30.06.11
Dia en què tancarà
la fàbrica catalana si Piaggio tira endavant els plans de concentrar la producció a Itàlia.

LA FRASE

Les instal·lacions vallesanes són de les més eficients del grup i han permès obtenir beneficis
Fernando Cornejo
representant de CCOO


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.