Economia

Els concessionaris d'automòbils preveuen enviar a l'atur 3.000 comercials

El sector de l'automòbil ha patit una profunda crisi durant el 2008, especialment agreujada l'últim trimestre amb caigudes de vendes del 50%, que sembla que estan marcant la tendència del 2009, que serà "molt pitjor", segons el president del gremi de venedors de vehicles a motor, Miquel Donnay. El representant de les 2.700 empreses instal·lades a Catalunya adverteix que el segon semestre del 2008 el sector va acomiadar 5.000 persones i que els indicadors d'aquest gener fan preveure que l'ajust haurà de continuar i aquest primer trimestre es pot arribar a acomiadar 3.000 comercials més, afirma Donnay.

La xarxa de concessionaris representa la part més "dèbil" de la cadena del sector de l'automòbil i és el que rep menys atenció per part del govern de l'Estat espanyol.
A Catalunya, els 2.700 concessionaris disposen de 3.500 punts de venda i ocupen unes 35.000 persones en el departament de vendes i un total d'unes 50.000 si s'afegeix al personal de postvenda i administratiu. El 66% de l'ocupació i dels establiments es concentra a les comarques de Barcelona.

El president del gremi explica que l'acomiadament de 5.000 treballadors suma més de dos expedients de regulació d'ocupació (ERO) com l'anunciat per la japonesa Nissan el 13 d'octubre passat. Tot i això, com que els concessionaris envien a l'atur tres o quatre treballadors per empresa, no "se'ns té tan en compte" com als grans fabricants d'automòbils, malgrat que com a col·lectiu l'ajust supera els ERO que presenten les grans empreses, reflexiona Donnay.

El responsable de la patronal explica que la gravetat de la situació del sector no permet "aguantar" una nova baixada de vendes com les que es preveuen aquest 2009. Donnay creu que els pròxim mesos, a més dels ajustos de les plantilles, el que també s'observarà en el sector és un increment de les operacions de compra i fusions per fer economies d'escala que permetin donar rendiment a les estructures empresarials.
 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

El Camp de Tarragona rep 336 milions d’euros dels fons europeus

Tarragona
GIRONA

Suspenen la Fira de la cervesa i la botiga al carrer de demà per previsió de pluja

GIRONA
economia

Multa de 150 milions a Ryanair, Vueling, Volote i Easyjet per cobrar per l’equipatge de ma

barcelona
economia

Un 30% menys de viatgers a l’abril als allotjaments turístics extrahotelers

Barcelona

Vint-i-una empreses gironines opten als premis Etalentum

GIRONA
unió europea

El TJUE tomba el tram autonòmic de l’impost d’hidrocarburs

barcelona

Les comarques gironines rebran 360 milions d’euros de fons europeus

sant joan les fonts

El sector del suro confia en les darreres pluges per salvar la collita

Girona
Economia

L’IPC repunta tres dècimes al maig fins al 3,6% per l’electricitat i els carburants

barcelona