Economia

Seat suprimeix un torn i Ford acomiada 1.300 treballadors a Almussafes

La direcció de la factoria de Ford de Almussafes,  a la Ribera Baixa, ha comunicat aquest dimarts al comitè d'empresa la presentació d'un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que afectarà 1.300 treballadors d'una plantilla total de prop de 7.000. Segons el portaveu de CCOO al País Valencià, Miquel Rosaleny, els treballadors que s'acomiadaran són, principalment, del torn de nit.

La direcció justifica la mesura per la caiguda de vendes generalitzada al sector de l'automòbil.

L'Ibiza aguanta a Seat
També a Seat se suprimirà el torn de nit de la línia de producció dels models Altea i León, tot i que la direcció i els sindicats han acordat deixar-lo inactiu retallant hores de feina, que els treballadors deuran a l'empresa per quan calgui, en lloc de despatxar empleats. Amb aquest sistema es deixaran de fabricar-se 300 vehicles al dia.

El president del comitè d'empresa de Seat, Matias Carnero, ha explicat que l'empresa i els sindicats han acordat aquest ajustament, que començarà d'aquí a dues setmanes i que, de moment, serà indefinit a causa del descens en la venda d'automòbils, que ha caigut més del 22%.

També s'ha acordat desconvocar la feina prevista per als dissabtes de setembre i octubre i tancar quatre dies la línia dos de producció, que fabrica els models Altea i León, mentre que la línia 3, que fabrica l'Ibiza, augmentarà un torn de producció i en tindrà dos en total.

Carnero ha explicat que treure un torn de producció equival a uns 550 treballadors i que el muntatge del nou torn de l'Ibiza i altres accions que es faran a l'empresa no absorbirà el sobrant de la línia 2.

La direcció de Seat ha explicat en un comunicat que el mercat de l'automòbil de l'Estat espanyol va caure un 40%  durant el mes d'agost, cosa que ha requerit una adaptació a la producció diària.

Aquest ajustament no afecta el Seat Ibiza perquè, segons l'empresa, el model està tenint "molt d'èxit" i ha incrementat la quota interna en comparació d'altres models de la marca.

Pessimisme a les institucions
Paral·lelament, tant el comissari europeu Joaquin Almunia com el vicepresident espanyol Pedro Solbes han admès avui les males perspectives de l'economia per als propers mesos. Solbes ha admès per primera vegada que l'Estat espanyol pot entrar en recessió –"hi ha la possibilitat i el risc"–, tot i que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero "no treballa, de moment, amb aquesta hipòtesi".

Des de Frankfurt, Almunia ha anunciat que la Unió Europea haurà de rebaixar demà, una altra vegada, les previsions de creixement de l'economia a la zona euro. A l'abril, ja es va rebaixar la previsió fins a vaticinar un creixement de només l'1,7% per a 2008, però aquests càlculs han quedat desbordats per la realitat i s'han de tornar a retallar les xifres.

Segons el comissari, a més, "els desequilibris globals, la integració de mercats financers internacionals i la creixent competència pels recursos naturals poden provocar que xocs com el que avui afecta el mercat es tornin més freqüents en el futur". 

 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.