Economia

Pagesia

Promouen el genotipatge a 1.479 vedelles

Ramaders de 33 granges gironines han fet la prova a meitat de preu

L’entitat Semega, de la Diputació de Girona, ha promogut durant el 2017 el genotipatge de 1.479 vedelles de 33 granges gironines. Aquesta actuació ha estat possible gràcies al pla d’incentivació del genotipatge que han impulsat conjuntament la Diputació, amb una aportació de 21.405 euros, i l’Afrigi (Associació de Frisona de Girona), amb 6.560 euros. L’ajut s’ha implementat en forma de copagament i ha permès als ramaders de disposar, per quinze euros, d’una prova que té un cost real de trenta.

El genotipatge és una tècnica que, basant-se en mostres de cartílags, sang o pèl d’una vedella acabada de néixer, permet de determinar-ne amb una fiabilitat del 75 % les futures característiques productives i morfològiques (fertilitat, longevitat, facilitat del part, resistència a la mastitis i altres malalties). Això facilita que els ramaders optimitzin la gestió de la recria i la genètica de les explotacions.

Carles Salgas, diputat de Semega de la Diputació de Girona, ha explicat els bons resultats del pla d’incentivació durant l’assemblea anual d’Afrigi, la qual ha tingut lloc aquesta setmana a l’auditori de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries) del poble de Monells (granja de la Diputació).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia