cultura

La GIOrquestra, explicada a estudiants

La formació, que demà actuarà a l'Auditori, va fer el seu primer assaig obert

Com assaja una orquestra simfònica, quins instruments hi ha i com es distribueixen en l' escenari, en què consisteix la feina del director... 250 alumnes de quatre instituts del Gironès van aprendre tot això ahir a l'Auditori de Girona, en el primer assaig obert que va fer la GIOrquestra. L'orquestra assajava per primer cop la Simfonia del nou món, del compositor txec Antonín Dvorák, que sonarà diumenge a l'Auditori amb motiu dels quatre anys de vida de la GIOrquestra.

L'activitat forma part d'Auditori Obert, el projecte pedagògic de l'equipament. L'equip de l'Auditori de Girona vol potenciar l'aspecte formatiu, especialment adreçat als joves, que no solen ser el seu públic habitual. Anteriorment ja s'havien fet concerts pensats per a escoles i instituts, però és la primera vegada que es fa un assaig obert. Jaume Sabaté, responsable de màrqueting de la GIOrquestra, afirma que l'experiència dels assajos oberts a estudiants té vocació de continuïtat.

L'orquestra va assajar el primer moviment de la Simfonia del nou món, que Dvorák va compondre durant els anys que va viure a Nova York. Després de la presentació dels instruments i d'una primera interpretació conjunta, el director de la GIOrquestra, Marcel Sabaté, va fer que cada secció d'instruments –els de corda, els de vent i fusta, els de vent i metall– repetís separadament el fragment. Sabaté els anava interrompent per indicar-los com millorar la interpretació, i explicava el perquè de les indicacions al públic. Al final de la sessió, Sabaté va cedir la batuta a una estudiant perquè dirigís l'orquestra durant uns compassos.

A la GIOrquestra li espera un dia i mig intens d'assajos abans de la celebració, demà, dels seus quatre anys de vida (19 h, 20 i 30 euros). A banda de la Simfonia del nou món, la formació gironina tocarà una altra obra de Dvorák, Concert per a violoncel, en què acompanyarà el prestigiós violoncel·lista Daniel Müller-Schott (Munic, 1976).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia