cultura

Rellançar Ràfols

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, es compromet a escoltar les demandes per impulsar la fundació del pintor a Capellades

Membres
de la fundació
i representants de la Generalitat es reuniran
el 24 d'agost

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, escoltarà les demandes de la Fundació Ràfols-Casamada-Maria Girona de Capellades per rellançar la institució, tal com ja va anunciar aquest diari la setmana passada. En declaracions a Catalunya Ràdio, Mascarell s'ha mostrat obert a ajudar la Fundació, una vegada escoltades les peticions. “Necessitem tenir clar què és el que volen i busquen, i què podem fer”, ha dit el conseller. De moment, hi ha prevista una reunió entre representants de la fundació i del Departament de Cultura el 24 d'agost.

Pel que fa al material de l'arxiu dels artistes que es va vendre als Encants, Mascarell ha assegurat que no li va fer “gens de gràcia” per la memòria dels pintors veure tot aquest llegat “desgavellat”. “Els hereus poden fer el que creguin convenient i confio en que una part del llegat pugui tenir una destinació pública”, ha afegit. El departament, assegura Mascarell, està “sempre a l'aguait” pel que fa a la qüestió dels llegats i “ja se n'han aconseguit més de 500 en els últims cinc anys” perquè s'hi ha prestat “molta atenció”.

L'aparició de part de l'arxiu de Ràfols i Maria Girona als Encants ha tornat a posar sobre la taula la necessitat d'impulsar la fundació de Capellades, que va néixer en vida del pintor, però topa amb un problema pressupostari. En primera instància, cal rehabilitar la seu de l'entitat, la casa Bas, un edifici senyorial situat al bell mig del poble. L'immoble va ser adquirit per l'Ajuntament fa més de deu anys, però necessita una reforma important. El nou alcalde de Capellades, Aleix Auber, ha dit que “la capacitat econòmica del consistori és fluixa”, cosa que obliga la fundació a buscar recursos a les institucions, ha aclarit l'alcalde.

Els dos lots de l'arxiu dels pintors apareguts als Encants a partir del passat 1 d'agost han estat adquirits finalment per dos col·leccionistes privats. En el cas del segon lot, la Generalitat va analitzar els objectes i va arribar a la conclusió que el fons tenia poc o cap valor.

Abans que la resta de l'arxiu acabés als Encants, les hereves del artista van deixar que la fundació s'emportés dotze caixes amb material del fons dels artistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia