Territori

MUSEUS

TERESA MÁRQUEZ

Un museu per a una societat que es mou

El Museu de l'Estampació de Premià de Mar es reinventa com a .MEP per convertir-se en referent

El Museu de l'Estampació de Premià de Mar, nascut el 1979, va fer un gir a principis d'aquest mes d'acord amb la idea de reimpulsar unes instal·lacions que havien abaixat la guàrdia i es trobaven en una situació de punt mort després d'haver-se quedat sense directora. El nou .MEP neix amb vocació de modernitat, sense complexos ni càrregues antigues i amb ganes de convertir-se en el referent cultural i patrimonial d'un municipi i també d'una comarca. Instal·lat a la singular Fàbrica del Gas des del 2002, el .MEP es reivindica com a únic museu a tot l'Estat dedicat a l'estampació tèxtil, recollint la tradició del que ha estat el principal motor econòmic del Maresme i de bona part de Catalunya, i alhora plantejant-se nous reptes que li permetin recuperar públic i adaptar-se als canvis d'una societat en evolució constant i que sovint es mira els museus com a espais passats de moda. Primer calia canviar-li el nom, donar-li una entitat pròpia per allunyar-lo de la imatge més tradicional i feixuga, però sense renunciar a la seva trajectòria dins el sistema territorial del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya. “Vam veure que les sigles funcionaven, emmirallat-nos en altres museus com el Macba o el Moma”, comenta el regidor de Promoció Econòmica i de la Ciutat, Ibán Díaz (CiU). L'aposta per un nou nom incloïa també una decisió de manual: concentrar l'activitat en els caps de setmana, que és quan el públic potencial disposa de prou temps per dedicar-lo a la cultura. “Dissabtes i diumenges, d'11 del matí a 2 de la tarda, es fan les visites guiades i s'ofereixen diferents accions orientades sobretot a un públic familiar que inclouen des d'exposicions temporals a tallers, conferències i presentacions, entre d'altres”, apunta el regidor. D'altra banda, de dilluns a divendres, el museu obrirà per fer visites concertades i guiades a grups amb un mínim de 10 persones. Díaz destaca que el museu havia teixit amb èxit, gràcies a la bona feina realitzada per l'antiga directora Marta Prevosti, un diàleg expositiu molt ben estructurat sobre el fons tèxtil que es conserva, però hi faltava alguna cosa.

“Ens faltava la divulgació d'aquest contingut”, manté el regidor, que explica que el renaixement del centre ha estat promogut a través d'una intensa campanya comunicativa sobretot a través de les xarxes socials. “Volem que el .MEP arribi al ciutadà de Premià de Mar, però que també ho faci a la resta de gent del Maresme”, diu Díaz. L'espai museístic mantindrà en un principi l'exposició permanent que li ha donat renom, però el regidor assegura que hi haurà canvis destacats pel que fa al material que es podia veure fins ara. “El fons de teixits que conservem és d'una qualitat extraordinària i ens permetrà renovar i mostrar peces més vives, amb més color, d'acord amb la nova imatge del museu que volem més àgil i actual”, comenta. Al mateix temps està previst modificar l'espai permanent destinat a la secció d'arqueologia local, que, en espera que s'inauguri l'esperat recinte romà de Can Farrerons a principis de l'any vinent, s'ampliarà i es traslladarà a un nou emplaçament dins les mateixes instal·lacions de la fàbrica.

Motor cultural

El .MEP, a més, es concep més enllà d'un centre museístic habitual i, segons el regidor, en la nova etapa haurà d'actuar com a motor cultural de la població obrint les seves sales a les entitats i a un ventall més ampli de propostes culturals. El canvi serà possible gràcies a la implicació de dos veterans de la casa “que en sabran treure tot el potencial”. Es tracta d'Assumpta Dangla, historiadora de l'art que s'ocuparà de la part vinculada a l'estampació, i de l'arqueòleg Ramon Coll, que dirigirà les activitats relacionades amb la secció d'història. Ibán Díaz considera imprescindible que la nova etapa del museu es vinculi a l'àrea de Promoció Econòmica de l'Ajuntament. “Des del nostre govern teníem ben clar que calia impulsar i donar més visibilitat a aquells aspectes propis i diferenciats de Premià de Mar i el .MEP n'és un dels principals”, assegura convençut.

Mostra de Conex
La nova etapa del .MEP orientada a enfortir els lligams amb les entitats comença aquest dissabte amb la inauguració de la mostra anual dels treballs fets per membres de Conex. I coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, diumenge hi haurà visites guiades gratuïtes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia