Música

disc

xavier castillón

“Tot ens ha marcat des de Kaka de Luxe”

Dimarts vinent s'edita ‘Cuatricromía', l'onzè disc de Fangoria, amb 16 temes repartits equitativament en quatre ‘epés' diferents, produïts respectivament per Guille Milkyway, Sigue Sigue Sputnik, Los Pilotos i Jon Klein (Specimen), per mostrar totes les cares del grup que lideren Alaska i Nacho Canut. Al maig el presentaran a Barcelona

  • Fangoria en blau.
  • Famgoria en magenta.
  • Fangoria en groc WARNER.

Alaska i Nacho Canut, Fangoria des del 1989, formen un dels tàndems més brillants del pop espanyol, sempre en moviment, sempre inquiets, reinventant-se constantment. El seu últim “invent” es titula Cuatricromía i és el seu onzè àlbum i el primer que publiquen després d'El paso trascendental del vodevil a la astracanada, un disc de revisió del seu extens llegat fet per celebrar el 20è aniversari de Fangoria, i complementat amb la seva gira més esbojarrada i colorista, Operación Vodevil. “Va ser una gira esgotadora, inspirada en la revista, amb moltes plomes i moltes escales que havíem de pujar i baixar. Per això, la gira de Cuatricromía tindrà un plantejament més senzill i només hi haurà canvis en els colors de les llums, d'acord amb el concepte del disc”, expliquen Alaska i Nacho.

En realitat, Cuatricromía no és un disc, sinó quatre: 4 epés amb 4 cançons per disc, presentats en una caixa, o un doble elapé en vinil. Cada disc està identificat amb un color diferent de la quadricromia, el blau, el magenta, el groc i el negre, i també cada disc té un productor diferent, per mostrar els quatre pilars estilístics sobre els quals Fangoria ha construït el seu propi estil durant gairebé un quart de segle. “Tot el que hem fet des que vam començar amb Kaka de Luxe ens ha marcat”, diuen els excomponents d'aquest grup punk primigeni, d'Alaska y Los Pegamoides i de Dinarama, entre molts altres projectes més puntuals i esporàdics.

El disc blau mostra el costat més pop de Fangoria i ha estat produït per Guille Milkyway (La Casa Azul). Inclou Dramas y comedias –primer single–, Piensa en positivo, Desfachatez i Para volver a empezar. El disc magenta, el més rock'n'roller, porta la firma de Sigue Sigue Sputnik, ja present en els dos discos anteriors de Fangoria. Temes: Tormenta solar perfecta, Rendez-vous espacial, Caprichos de un corazón estrafalario i Viaje a ninguna parte, més La sombra de una traición, només a la versió digital.

El disc groc és el més electrònic i ha estat produït per Los Pilotos: Florent i Banin, de Los Planetas. Cançons: Errores garrafales, Peligros, Un robot no cree en dios i Rompe la cadena. El disc negre i més gòtic té com a productor Jon Klein, membre de Specimen i guitarrista de l'última etapa de Siouxsie & The Banshees. Comparteixen la foscor Lo tuyo no es normal, Ecos de ayer, El mundo conspira contra ti i Cuatro colores.

Fangoria ha escrit les cançons en col·laboració amb Milkyway, Mauro Canut i el banyolí Jaume Garcia Ferrer, exmembre de Fang, ara al capdavant de Les Nenes Maques. “Intentem no treballar més de tres vegades amb un mateix col·laborador”, diuen Alaska i Nacho, que al maig vindran a presentar el disc a Barcelona.

cuatricromía
Fangoria
Discogràfica: Warner La portada del disc és una creació del dissenyador i fotògraf argentí Juan Gatti
Alaska i Nacho
Han compartit projectes musicals des dels efímers però fonamentals Kaka de Luxe, quan ella tenia només 14 anys. Amb Carlos Berlanga (també ex-KdL), Eduardo Benavente i Ana Curra van formar Alaska y los Pegamoides, catapultats a la fama per Bailando. Amb Dinarama van perfeccionar la fórmula de l'èxit. Des de principis dels noranta, Fangoria factura pop amb eines bàsicament electròniques.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.