cultura

Adéu al degà de la sardana

Joaquim Soms, autor de ‘Catalans a l'Alcàrria', mor als 98 anys

‘Catalans a l'Alcàrria' es va convertir en un himne per als combatents catalans

El compositor de sardanes Joaquim Soms va morir ahir a l'edat de 98 anys, tal com ha informat la Federació Sardanista de Catalunya. Fins ara era el compositor viu més veterà. Nascut el 14 de maig del 1914 a Pineda de Mar, va estudiar harmonia i composició de petit, i d'adolescent ja dirigia el cor infantil de l'agrupació teatral Pinedenca. La Guerra Civil el va portar a files amb la 33 divisió del quart cos d'exèrcit, destinat a La Alcarria (Guadalajara). Allà hi va formar una banda de música i posteriorment una cobla. D'aquesta manera va compondre la sardana Catalans a l'Alcàrria, amb lletra de Lluís Millan.

Aquesta peça es va convertir en un himne i un al·licient per als combatents catalans destinats a aquella regió. Un cop acabada la guerra, aquesta sardana li va comportar més d'un any de presó, acusat d'escriure un himne separatista. En sortir de la presó va fundar una orquestra de ball i concert, que va ser la més jove d'Espanya. També va continuar component sardanes fins que va morir.

Als 15 anys va escriure la seva primera sardana, Idil·li pastoril. Altres de les seves sardanes més conegudes són Tona de Llavaneres, Aires tossencs, A l'ombra del campanar i Monestir de Breda. A més a més, va obtenir diversos premis i reconeixements en certàmens musicals de composició de sardanes, com ara el primer premi del concurs de Roses del 1982 amb Cant a Roses; el segon premi del concurs de Roses del 1983 amb Bells records de Roses; el segon accèssit de la Sardana de l'Any 1984 amb Joan, Joaquim i Josep; va ser finalista a la Sardana de l'Any 1985 amb Paisatges olotins; finalista al concurs Cantem Sardanes del 1992 amb Catalans. També va rebre el premi Sardana a la Popularitat de l'any 2007.

L'enterrament serà diumenge, 30 de desembre, a la una del migdia a l'església de Pineda de Mar.