cultura

Un documental repassa la situació del valencià a Alacant

“El valencià a Alacant: una història amagada” recull els testimonis de diferents generacions d'alacantins valencianoparlants que expliquen les seues experiències

Des del barri del Raval Roig, fins als joves del Casal Tio Cuc, passant pel Mercat, el documental recorre els llocs on encara la llengua és viva

  • Cartell de la presentació del documental. D.B.

La producció d'aquesta iniciativa és obra de quatre estudiants amb motiu del congrés de filologia catalana que el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans va organitzar el curs passat a la Universitat d'Alacant, la idea era fer una “radiografia” històrica de l'evolució de l'ús social de la llengua a la capital alacantina.

“El valencià a Alacant: una història amagada” mostra com la llengua ha patit un procés de minorització sistemàtic des de fa dues generacions, però el treball no es centra en trobar les causes, més aviat el que busca són copsar els testimonis d'una època, plasmar les experiències de la gent que encara avui manté viva la llengua a Alacant. Per això el barri del Raval Roig o el Mercat són dos eixos centrals que trobem al documental, amb entrevistes tan reveladores com la de Paquita, una dona de 95 anys que conta com ha vist desaparèixer el valencià del carrer del seu barri fins al punt que ja fa anys que parla en castellà si no coneix a la persona, però també explica l'alegria que sent quan li parlen en valencià.

Un any de treball

Nerea Roig, Maria Rico, Rafa Prats i Paloma Vicedo són els responsables que aquest treball d'investigació haja vist la llum i ho han fet amb la col·laboració del departament de filologia catalana de la Universitat d'Alacant. Per a fer-ho han estat un any sencer, sis mesos per a les gravacions i uns altres sis per a l'edició.

Nerea Roig ha explicat a El Punt Avui que “la idea era mostrar l'evolució del valencià a Alacant des de la gent més gran fins a les generacions més joves que ara tracten de recuperar-lo i fer-ho sense enganyar, ja que la situació és ara molt complicada”.

“Abans de començar a fer el documental teníem una idea de com havia anat tot, amb un clar procés de minorització, però el que ens hem trobat amb els testimonis directes i la conservació de la llengua a un barri que manté viva la seua essència com és el Raval Roig. Ha estat una gran descoberta per a nosaltres”, assegura Roig.

El documental que ja està a les xarxes socials ha tingut una gran acollida i ja du més de dos mil reproduccions, cosa que ha sorprés als seus realitzadors.

Al documental, a banda dels testimonis de veïns del raval Roig, també trobem entrevistes al Mercat, tant de venedors com de clients, l'aportació de Brauli Montoya, autor de diverses obres sobre el valencià a Alacant, l'escriptor Joaquim Caturla o els responsables del Casal Popular Tio Cuc, una iniciativa creada fa un any per joves alacantins amb l'objectiu de potenciar la llegua i cultura pròpies a Alacant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.