Neix un Estat Particular

L'actor Pep Vila, ex d'Els Joglars, funda a casa seva, a Tor, un espai propi que forma part d'un projecte artístic per promoure la recerca i l'experimentació sobre la imbecil·litat

Fer un curs d'imbecil·litat semblaria que és, en principi, una absoluta pèrdua de temps. Sota aquest enunciat tan cridaner, però, s'hi amaga la recerca del propi clown. Potser encara no sona prou seriós, però ho és, sobretot per a l'actor baixempordanès Pep Vila, que un bon dia va decidir fer-ne el seu mitjà de vida. Coincidint amb l'inici d'un nou cicle en la seva vida personal, Vila fa un pas més i ha obert a casa seva, a Tor, en una antiga pallissa que també havia estat un magatzem i una granja de porcs, l'espai de recerca, formació escènica i creació Estat Particular. Un estat independent que és un projecte artístic regit per quatre línies bàsiques: la creació d'escola, que de cursos esporàdics pot dur a tallers i d'aquí a fer creacions; la recerca i l'experimentació del clown com a eina i no com a finalitat; una línia oberta a qualsevol projecte artístic interessant per ell mateix i la cerca de connexió amb l'entorn més immediat, és a dir, amb el poble.

Pep Vila ja fa uns anys que es dedica a impartir cursos d'imbecil·litat que, tot s'ha de dir, tenen més requesta i bona acollida fora del nostre país, en altres punts de l'Estat com ara Bilbao, Madrid, Granada, Sevilla o Gijón, en alguns dels quals ja és un habitual. Vila explica que en un curs d'imbecil·litat com els que fa ell, oberts a tothom, del que es tracta és de fer la recerca del propi clown, trobar-lo, controlar-lo i utilitzar-lo com a eina per dur a terme un treball o per fer-ne ús en les circumstàncies adequades, però mai com a finalitat en si mateix.

Dels alumnes que ha tingut fins ara, als quals afirma que no ensenya, sinó que «ajuda» i dirigeix en la recerca, n'hi ha que, seguint una mena de procés natural, han reincidit, i d'aquests, algun ha estat un assidu, de manera que Vila ha arribat a col·laborar en els seus projectes artístics. Però tot, insisteix, com a «fruit d'un procés natural». És aquest un dels objectius de Vila en crear Estat Particular, amb la diferència que a partir d'ara disposarà d'un espai propi, diàfan, equipat amb l'imprescindible per treballar, amb vista, però, al bon temps, ja que el sistema de climatització el té encara pendent.

Experimentació i barreja

Vila explica que la seva idea és deconstruir el clown, estudiar-ne les característiques i veure «amb quins altres llenguatges artístics pot casar; provar i barrejar». Per fer això, diu, mirarà de tenir l'ajut d'altres professionals del camp, «gent amb la qual m'entengui», explica. Per fer això podria proposar a d'altres artistes una mena de temporada de residència a l'Estat Particular. Fent un símil que sigui proper, l'Animal a l'Esquena fa quelcom semblant en el camp de la dansa i el moviment.

L'entorn és important, és per això que «la gent de Tor ha de poder venir a l'espai sempre que vulgui», ja que Estat Particular ha de ser «un punt interessant d'observació per descobrir què passa, com és la gent, i que això generi creativitat». Vila també té l'entorn com un valor afegit per als alumnes que s'inscriguin als cursos d'imbecil·litat, que se celebraran del dia 19 fins al 21 de juny, del 16 al 19 de juliol, del 13 al 16 d'agost i del 18 al 20 de setembre, a més de dues classes puntuals, l'11 de juliol i el 8 d'agost, per qui desitgi provar-ho. Alguns dels cursos programats ja tenen un bon nombre d'inscrits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.