cultura

Tapís amb bona salut

El Tapís de la Creació de la catedral de Girona té força bona salut. Així ho ha determinat un primer estudi microbiològic portat a terme recentment per tècnics de l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya, depenent del Ministeri de Cultura. Aquest estudi, dut a terme a partir de mostres extretes del tapís, ha determinat que no té cap patologia que obligui a fer-ne una restauració urgent.

El degà president del Capítol de la Catedral de Girona, Jaume Julià, va confirmar ahir que el tapís «no té cap problema greu, segons aquest primer estudi microbiològic, però s'hi han de continuar fent altres estudis per veure què és el que cal restaurar i quines són les prioritats per a la seva conservació”.

Diverses restauracions

El Tapís de la Creació és un brodat del segle XI o de principis del XII únic en el seu gènere que s'ha convertit en la peça estrella del Museu Capitular de la Catedral de Girona des del 1961. Fa 4,70 metres d'amplada per 3,65 metres d'alçada, està brodat amb llanes de colors i mostra diferents imatges de la creació del món i l'estada de l'home al Paradís, amb una corona còsmica que encercla la figura de Crist.

El tapís s'ha restaurat diverses vegades des del 1884. A principis del segle XX unes monges franceses van restaurar-ne 28 fragments, però la restauració més completa es va dur a terme el 1952, i el 1975 se'n va fer una altra coincidint amb l'aparició de dos fragments més del tapís.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.