cultura

La contra

Titelles amb accent menorquí

El festival Firobi arriba a la catorzena edició amb bona salut i enguany té com a plat fort un muntatge que recrea l'espectacularitat del ‘jaleo' de Sant Joan de Menorca

Els titelles prendran des d'avui i fins diumenge els carrers i places de Vilassar de Mar en la catorzena edició del Firobi. La proposta d'enguany consisteix en tretze espectacles per a totes les edats on els titelles en seran els protagonistes absoluts.

I és que companyies vingudes d'arreu de Catalunya mostraran els seus muntatges als diferents escenaris del festival que, aquest any, començarà els actes a la plaça de l'Ajuntament avui a la tarda amb un muntatge de carrer, únic i original, titulat Cavalls de Menorca, de la companyia Tutatis, que recrea la celebració menorquina del jaleo de Sant Joan de manera espectacular. Prèviament, i per tal d'escalfar motors, al mateix indret hi haurà un berenar.

A partir d'aquí, Vilassar de Mar estarà envaïda literalment d'activitats on els putxinel·lis faran passar l'estona a grans i petits. Mentre que la fira d'artesans de titelles i taller de màscares estarà durant tot el dissabte i diumenge al carrer Sant Joan, la resta d'espectacles s'aniran succeint amb muntatges com 100 anys de titelles. El retorn dels putxinel·lis, a càrrec de la companyia Sebastià Vergés, o la doble sessió de l'espectacle Ovni, de Farrés Brothers i Cia. que es podrà veure a l'Ateneu Vilassanès.

A més, el festival continua apostant per acostar els titelles als adults amb l'espectacle Ressurrection à la carte, un musical de jazz amb titelles de la companyia Microcosmos que es durà a terme el 16 d'octubre, a la nit, a l'ateneu. Els espectacles a l'aire lliure són gratuïts i els que tenen lloc a la sala Mossèn Galbany i a l'ateneu tenen el preu de 6 euros per als adults i 2 euros per als infants, tot i que els nens i nenes que portin un titella a la mà (de casa o fet als tallers) tindran l'entrada gratuïta. En cas de pluja, els espectacles de carrer es faran al pati cobert de l'escola La Presentació i a l'Ateneu Vilassanès.

La regidora de Cultura, Laura Martínez (CiU), va destacar la bona salut del Firobi, i en va ressaltar “l'alta assistència de públic als espectacles”. En aquest sentit, la regidora va explicar que “els muntatges adreçats als infants tenen l'èxit assegurat” si bé va reconèixer que ”costa més que els adults vagin a veure titelles destinades a ells, tot i que és una aspecte que no es deixarà de fomentar”. D'altra banda, Martínez, va voler ressaltar “la idea de repartir el festival pel poble”. Així, enguany –i per primera vegada– es farà un espectacle a l'espai que hi ha davant la nova biblioteca. “Un indret que els infants ja han fet seu”, va reblar la regidora. I és que després de catorze edicions Martínez va manifestar que “si el Firobi continua tenint tant d'èxit, hi haurà festival per anys, perquè a hores d'ara ja és un referent per a tota la comarca”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.