Cultura

Renúncies a la TDT local

El grup Planeta, fa mesos, i ara PRISA i Vocento retornen els seus drets sobre cinc canals al CAC

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), en la seva última reunió, ha acceptat la renúncia del grup PRISA i del grup Vocento a tots els canals locals de televisió digital terrestre (TDT) que tenien en concessió a Catalunya –tres i un, respectivament–, tal com ja va fer fa mesos el grup Planeta amb la seva única concessió. Amb aquests ja són cinc els canals que queden inoperatius de moment a Catalunya d’un total de 56 concessions a grups privats que va fer el CAC a través de concurs.

Hi ha també la possibilitat que, de forma més o menys immediata, es produeixi una altra renuncia per un canal, però encara no s’ha presentat oficialment, segons fonts consultades per aquest diari.

El grup Prisa –propietari entre d’altres d’El País i que fa poques setmanes ja va renunciar a les llicències que ostentava a la comunitat d’Aragó– va presentar la seva renúncia al CAC a través de Pretesa, empresa propietat del grup Prisa i gestora de Localia Televisión, la xarxa de televisions locals repartides per Espanya. D’aquesta manera, retornen a l’òrgan regular les concessions corresponents als canals de TV local de les demarcacions de Barcelona, de Cornellà de Llobregat i de Granollers.

Per la seva part, el grup Vocento –propietari de capçaleres com el diari Abc, el diari gratuït Qué! i d’altres com El Correo i El Diario Vasco– ha tornat, a través d’Avista Televisió de Barcelona, un canal per operar a la demarcació de Barcelona. El maig passat havia estat Planeta DeAgostini qui, a través d’Uniprex TV, va renunciar a un altre canal de la demarcació de Cornellà de Llobregat.

D’aquesta manera, el mapa de 92 llicències de canals locals de TDT ha quedat reduït a 87, dels quals 50 serien privats i la resta públics. D’aquestes 50 canals privats, ja n’hi ha 41 que estan en funcionament, una dada que des de la conselleria de Cultura es valora molt positivament.

El CAC ha acceptat aquestes renúncies amb el corresponent retorn de les garanties dipositades pels respectius operadors, en considerar que “els prestadors als quals en el seu dia se’ls va atorgar una concessió han de fer el seu paper i complir amb les seves responsabilitats, i si no estan en condicions de fer-ho, han d’optar per retirar-se”, com va reconèixer recentment el president de l’ens regulador, Ramon Font.

Reordenació del mapa

El CAC creu que caldrà esperar a la data de l’apagada analògica, el 3 d’abril vinent, per avaluar fins a quin punt s’han dut a terme els plans de migració digital en l’àmbit local i, posteriorment, actuar per reordenar el mapa de la TDT local i “decidir l’estratègia i els mecanismes per a les concessions vacants a l’actualitat”, i també les que es puguin donar en el futur més immediat, segons consta en l’informe Diagnòstic de la televisió digital terrestre a Catalunya, elaborat pel CAC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.