Cultura

Una obra de Warhol se subhasta per 52,9 milions

La pintura 'Centre Blanc' de Rothko s'ha venut per 53,7 milions, xifra que la converteix en l'obra més cara en subhasta

Una obra del pare de l'art Pop, Andy Warhol, s'ha venut per 71,7 milions de dòlars (52,9 milions d'euros) en una històrica subhasta, només un dia després d'establir-se un rècord mundial per a una obra d'art contemporani. De fet, l'obra de Warhol es va quedar un milió per sota del rècord. El comprador de l'obra de Warhol es manté en l'anonimat.

En concret, Xoc d'automòbil verd, del 1963 i amb un valor estimat de fins a 35 milions de dòlars (25,8 milions d'euros), s'ha venut en una subhasta d'art de la postguerra de Christie's que va recaptar 384,6 milions de dòlars, (284,1 milions d'euros) la segona xifra de vendes més gran en la història de les subhastes. El rècord, de 491 milions de dòlars (362,7 milions), el va aconseguir aquesta mateixa firma el novembre passat en una subhasta d'art impressionista i modern.

Amb tot, Warhol no ha aconseguit batre el rècord establert un dia abans per la pintura Centre Blanc (1950), de Mark Rothko, que al vendre's per 72,8 milions de dòlars (53,7 milions d'euros) s'ha convertit en l'obra d'art contemporani més cara venuda en subhasta.

L'obra de Warhol mostra l'escena d'un accident a partir d'una fotografia de diari dels anys 60, amb un cotxe bolcat i en flames, mentre el cos del conductor, que va sortir disparat per l'impacte, es veu en primer pla, clavat en un pal, però encara viu.

Però el que fa aquesta imatge encara més morbosa és la figura d'un home que passa, amb les mans a les butxaques, aparentment abstret de l'horror que es desenvolupa a l'altra banda de la vorera.

Segons els experts, l'obra critica la complaença moral de la classe mitjana nord-americana i una premonició sobre el culte a la vanitat del món d'avui.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.