Cinema

Plom, sida i diversió

El film ‘Érase una vez en Euskadi’ retrata quatre nens en un poble el 1985

“Des del moment en què escrivia el guió sabia que el clima seria un personatge més de la pel·lícula”, diu Manu Gómez, guionista i director d’ Érase una vez en Euskadi , que arriba avui als cinemes. El film es va presentar al passat Festival de Sant Sebastià i s’afegeix a les produccions recents que aborden el conflicte basc: Maixabel, Patria, Fe de etarras... En una entrevista a El Punt Avui, el cineasta reconeix la influència del clima en l’ànima dels bascos: “La pluja marca molt. Determina si els nens poden jugar o no, si passaran les tardes en passadissos, inventant-se jocs... També és una metàfora. Així era i així és, per això tenim un país tan verd.”

Nascut a Mondragón (en basc, Arrasate) el 1973, no és casualitat que Manu Gómez ambienti el film en l’estiu de 1985 amb quatre nens protagonistes que tenen 12 anys i passen les vacances en un poble basc marcat per esdeveniments convulsos. “Tot i que no s’esmenta, gran part de la pel·lícula està rodada al meu poble natal –explica–. Parlo de la meva infantesa i la dels meus amics en un marc molt particular, en què el terrorisme, els anomenats «anys del plom», estava en ple auge, i també hi havia l’heroïna, el punk, la sida... Era un escenari prou desitjable per tornar-hi tant de temps després.”

El títol homenatja Hi havia una vegada a Amèrica, de Sergio Leone, també és “una història d’amistat en un entorn bastant violent.” No estalvia drames i moments durs, però la pel·lícula té també un toc d’alegria. “Tant amb el guió com amb la fotografia i els decorats, volia fer un homenatge a la infantesa –comenta el director–. Una pel·lícula com la vida mateixa té drama i comèdia, van de bracet.” No vol denunciar culpables, ni simplificar: “No he volgut fer maniqueisme ni punyir les ferides. Simplement, quan comences a explicar les coses des del punt de vista dels nens, hi ha coses que per a ells són més importants que els esdeveniments que ens preocupen als adults.”Manu Gómez viu a Madrid i cada vegada que visita Euskadi és conscient del canvi que ha viscut el País Basc amb una dècada sense violència. “A les ciutats es vivia d’una altra manera, però a Mondragón era diferent: pràcticament hi havia una manifestació setmanal de suport als presos, qualsevol manifestació acabava a pilotades... Això que va acabar formant part de la quotidianitat nostra ja no existeix des de fa molt de temps, i es respira un ambient molt més agradable, afortunadament. La gent és més amable.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia