Comunicació

Al nord sí que agrada

‘Gran Nord' disgusta a Twitter però agrada a Sorre, el poble pallarès que en la ficció es transforma en el singular nucli de Nord

L'estrena de Gran Nord va aplegar dilluns al vespre davant del televisor 752.000 catalans, amb una quota de pantalla del 24,3%. TV3 no recollia un registre tan bon en l'estrena d'una sèrie des del primer capítol de 13 anys i un dia, el 2008. La bona resposta es va traduir també en una allau d'opinions a les xarxes socials, tot i que moltes eren negatives. Gran Nord va arribar a ser trending topic (tema del moment) de Twitter durant l'emissió. Al costat d'alguns missatges positius n'hi havia molts de crítics amb la parla pallaresa dels actors i la visió “centralista” del món rural i del Pirineu.

Però els més directament al·ludits no se'n queixen pas. La sèrie agrada als veïns de Sorre, el poble que en la sèrie es transforma en Nord, un curiós racó de muntanya habitat per personatges estrafolaris. “Ens ha agradat”, explicava ahir Miquel Santilari, de Casa Miquel, una de les poques cases del poble habitades tot l'any. Ell i la seva dona van anar diumenge a la preestrena a Sort i diuen que en van sortir contents: “Ja veurem com segueix, l'argument és una mica com un poble d'Astèrix i Obèlix i els personatges són estranys, però això és una comèdia per divertir”, explica Santilari.

De la promoció del poble, ningú a Sorre en traurà cap profit directe. No hi ha cap casa de turisme, ni tan sols un bar o una botiga, i l'activitat de la desena de persones que hi viuen, la majoria grans, és la ramaderia i l'agricultura. A l'estiu el poble s'anima més, totes les cases s'omplen i la població arriba a la trentena. “És una comèdia molt divertida i molt pallaresa”, opina la Maria Masa, una altra veïna de Sorre. Està contenta de les imatges –“el poble sembla encara més bonic del que és”– i l'única pega que hi troba és que és “massa pallaresa”: “Quan parlen del Pallars a la televisió exageren una mica les coses, però això és una comèdia i a Sorre ens ha agradat.” Masa creu que la parla pallaresa dels actors “no està malament” tot i que “hi ha algun actor que li costa més que a d'altres”.

Sorre pertany a Sort. L'alcalde del municipi, Llàtzer Sibis, també es mostrava ahir molt satisfet de la promoció per a la comarca. No creu que la sèrie transmeti estereotips negatius, sinó que significa una promoció per al Pallars “que cal aprofitar”. Valora la presència de la variant nord-occidental del català i creu que fins i tot les crítiques poden ser positives: “Ja va bé que se'n parli, com més millor.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.